Діджиталізація країни VS Карантин

07 / 04 / 2020

У період карантину, коли необхідною є максимальна ізоляція, розуміємо важливість та практичність отримання державних послуг онлайн.  Саме в такий час у дію приходить Дія.

Восени 2019 року нам презентували «цифрову державу», яка стане реальністю за допомогою реалізації Дії. Спробуємо зрозуміти, що ж таке ця Дія і чому Дія – у дії?

Це державний проєкт, який курує Міністерство цифрової трансформації України.  Головною метою цього проєкту  є перетворення України на справжню цифрову державу. Так, ознайомимо Вас із складниками «Цифрової держави»:

  • Електронне урядування;
  • Кібербезпека;
  • Електронна демократія;
  • Електронний бізнес;
  • Електронний суд;
  • Електронна охорона здоровʼя;
  • Електронна освіта;
  • Електронна транспортна система;
  • Розумні міста;
  • Цифрові навички;
  • Повсюдний інтернет.

Здавалось б, що впровадження в Україні зазначених вище складових є довготривалим процесом.

Проте, вже в лютому 2020 року, у цьому додатку з’явились електронні водійське посвідчення та свідоцтво про володіння транспортним засобом, які є офіційними документами. Їхня юридична сила закріплена Постановою Кабінету Міністрів України № 956 від 23 жовтня 2019 року.

В березні 2020  року вже почалась реєстрація на бета-тест цифрових паспортів у Дії. Для тестування потрібно мати ID-картку та біометричний закордонний паспорт, бути клієнтом одного з банків (Приват24, Ощадбанк, Monobank та ін.). Після офіційної презентації українці зможуть мати паспорти у своєму смартфоні, які будуть прирівнюватись до звичайних.

У квітні 2020 року розпочато тестування Цифрового податкового номеру, штрафів на авто, а також можливість кожному українцю отримати інформацію про себе з деяких державних реєстрів (ЄДРПОУ, реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру обтяжень рухомого майна та земельного кадастру).

«Дія» за такий короткий проміжок часу став найбільш популярним за кількістю завантажень додатком серед українців. Чому саме зараз «юзери» Дії лікують, виходячи за продуктами до маркету? А тому що забути телефон при виході на вулицю майже неможливо, а ось документи, що посвідчують особу  - дуже легко.

З 6 квітня 2020 року на території України запроваджено посилений режим карантину, яким заборонено перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», документом, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус є , зокрема, посвідчення водія.

Таким чином, маючи посвідчення водія у додатку «Дія» у своєму смартфоні, не потрібно мати з собою матеріальний носій посвідчення водія або ж паспорт громадянина України.

Завантажуйте Дію, мийте руки з милом та будьте здорові!

Автор: помічник адвоката Яна Лавчи