Нові виклики погодження документації із землеустрою

06 / 05 / 2020

1 травня 2020 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 р. № 208 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2016 р. № 580». Ця постанова передбачає погодження усіх видів документації із землеустрою територіальними органами Держгеокадастру за принципом екстериторіальності.

Сама постанова № 580 має дуже цікаву назву: «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності погодження документації із землеустрою територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру».

Що ж таке принцип екстериторіальності і для чого він вводиться на території нашої країни.

Так, принцип екстериторіальності під час погодження документації із землеустрою  означає, що документи будуть потрапляти на обробку до фахівця в іншому регіоні, що унеможливить корупційні дії. Про це свідчать статистичні дані, зокрема з введенням екстериторіального узгодження проектів відведення показник негативних висновків скоротився з 40 до 15%.

Як зазначають у самій прес-службі Кабінету міністрів України, завдяки цьому буде знижено прояви корупційних ризиків та забезпечено прозорість дій під час погодження такої документації. Суть реформи полягає в тому, що на відміну від погодження за місцем розташування земельної ділянки, принцип екстериторіальності за визначенням дозволяє дотриматися об’єктивності та неупередженості під час розгляду документації, вчасності її опрацювання, усунення контактів між розробниками та експертами. 

«Ми свідомо усуваємо зв’язок, навіть територіальний, між замовником послуги та чиновником, щоб у останніх не було спокуси «більш лояльно» ставитися до окремих проектів, або «завертати» проекти під надуманими причинами, вимагаючи винагороду», – пояснив голова Держгеокадастру Башлик.

Як було до цього?

До введення у жовтні 2016 року принципу екстериторіальності, розробник проекту землеустрою подавав до територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки оригінал проекту землеустрою у паперовому та електронному вигляді.

У жовтні 2016 року було започатковано екстериторіальний принцип погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, який зарекомендував себе як потужний антикорупційний запобіжник.

Як буде тепер?

1. Для погодження документації із землеустрою особа, яка є розробником документації із землеустрою (далі – розробник), подає оригінал документації із землеустрою в електронній формі через офіційний веб-сайт Держгеокадастру, зазначаючи територіальний орган Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки. 

2. На документацію із землеустрою в електронній формі накладається кваліфікований електронний підпис розробника, який підтверджує її відповідність положенням нормативно-технічних документів, державних стандартів, норм і правил у сфері землеустрою.

3. Територіальний орган Держгеокадастру в день надходження документації із землеустрою в електронній формі:

  • приймає подані документи та реєструє у системі електронного документообігу Держгеокадастру з обов’язковим нанесенням штрих-коду, який включає реєстраційні індекс і дату документа;
  • вносить до системи електронного документообігу Держгеокадастру документацію із землеустрою в електронній формі, на яку накладено кваліфікований електронний підпис розробника, та викопіювання з індексної кадастрової карти (плану), на якому відображено запроектовану земельну ділянку та інформацію про обмеження (у разі їх наявності).

4. Система електронного документообігу Держгеокадастру за принципом випадковості вибирає територіальний орган Держгеокадастру, який здійснюватиме погодження документації із землеустрою, та не пізніше наступного робочого дня з дня надходження документації із землеустрою передає відповідному територіальному органу Держгеокадастру матеріали, які були передані розробником.

5. У строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня надходження документації із землеустрою, готується Висновок про погодження або про відмову в погодженні документації із землеустрою.

Такий висновок в електронній формі надсилається через систему електронного документообігу Держгеокадастру на електронну адресу розробнику документації із землеустрою у строк, що не перевищує одного робочого дня з дня його реєстрації в системі електронного документообігу Держгеокадастру.

З-поміж цього, Висновки про погодження або про відмову в погодженні документації із землеустрою експертів державної експертизи підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті Держгеокадастру з урахуванням законодавства про захист персональних даних.

Таким чином, Висновок про розгляд документації із землеустрою надсилатиметься розробнику на електронну пошту, скріплюватиметься лише ЕЦП та міститиме QR-код.

У такий спосіб, необхідність додаткових печаток, штампів, звернень до територіальних органів тощо, зникає, а отже зникає і точка перетину замовника та можливого корумпованого чиновника.

Автро: помічник адвоката Яна Лавчи