Шустер, стоп! Хорошо это или плохо?

27 / 04 / 2016

На языке оригинала

Інформація про анулювання дозволу на роботу журналісту Савіку Шустеру, який має канадське громадянство, розділила активну громадськість на два табори – тих, хто з радістю сприйняв новину, мовляв, так і треба, і тих, хто занепокоївся новим проявом цензури в країні.

Про анулювання дозволу на роботу відомому тележурналісту сьогодні повідомив в ЗМІ його партнер на каналі 3s.tv Павло Єлізаров. «Два тижні тому ми отримали продовження дозволу на роботу для Савіка. Вчора з’явилось багато інформації про те, що цей дозвіл буде анульований. Ми вважали, що це «качка». Однак сьогодні вранці наші юристи зв’язалися з центром зайнятості, там усно підтвердили інформацію», - зазначив він.

Сьогодні на 14:30 Шустер у супроводі нардепів Сергія Власенка та Дмитра Добродомова прибув у центр зайнятості, де йому мали пояснити причину анулювання дозволу.

Як повідомив Павло Єлізаров, Шустеру пояснили, що разом із заявкою на отримання дозволу на роботу він надав недостовірні дані, а саме – недійсну довідку про несудимість. До такого висновку чиновники дійшли, дізнавшись про порушену проти Шустера справу.

Як відомо, восени минулого року ДФС почала перевірку діяльності ТОВ «Савік Шустер студія». Згодом сам Шустер повідомив, що службою був складений акт про порушення податкового законодавства на суму понад 13 мільйонів гривень (підозра в ухилянні від сплати податків). В січні Савік повідомив, що проти нього відкрита карна справа. 

«Вони вважають, що якщо податкова нам нарахувала 13 мільйонів штрафу, це вже і є судимість. Абсурд такого рівня», - вважає Єлізаров.

Щоб розібратися в ситуації, а передусім – в причинах анулювання дозволу на роботу нерезиденту країни, «Главком» звернувся за роз’ясненням до юристів.

«Слід враховувати два моменти. Перший – можливість перебувати на території України на підставі посвідки на тимчасове проживання. Другий – можливість працювати в Україні. Саме другої можливості позбавили Савіка Шустера. Цілком реально, що центр зайнятості угледів в документах Савіка Шустера «недостовірну» інформацію, що і стало підставою для анулювання дозволу», - зазначив в коментарі «Главкому» юрист адвокатської фірми Goro legal Євген Власов. За його словами, формально, іноземцям доводиться продовжувати подібний дозвіл щорічно, тому не виникла би проблема анулювання дозволу зараз, вона би з’явилась під час чергового продовження. «Інше питання, що «проблеми» з документами виявили саме зараз (коли дозвіл вже був виданий Шустеру, - «Главком»)», - звертає увагу правник. Дійсно, цікавим є той факт, що Шустер отримав новий дозвіл на роботу лише два тижні тому, а про проблеми стало відомо лише тепер.

Серед інших можливих причин анулювання, як зазначив юрист, є наявність судового вироку. «Як відомо, зараз є податковий спір у Студії Савіка Шустера, сума якого вже є підставою для карного переслідування, і центр зайнятості просто поспішив, не маючи відповідного судового рішення, анулювати дозвіл», - сказав Євген Власов.

Експерт також зазначив, що анулювання дозволу не обов’язково означатиме припинення виходу в ефір програми Шустера. «Тим не менш, Савіку Шустеру ніхто ж не забороняв бути в студії не в якості журналіста, який працює на території України, а в якості гостя. Тому, скоріше за все, програма буде виходити і далі, просто трохи в іншому форматі», - зазначив він.

Як відомо, Шустер працює в Україні з 2005 року, і наразі веде політичне ток-шоу на власному телеканалі 3S.tv. В 2014 році Шустер побив горщики з новим керівництвом НТКУ і пішов з Першого національного каналу. Певний час він виходив на «112 каналі». А на початку вересня минулого року інформаційний простір «вибухнув» топ-новиною: політичне ток-шоу Шустера буде транслюватись на каналі «1+1», що належить олігарху Ігорю Коломойському. Щоправда, цей контракт протривав недовго. Савік встиг випустити два ефіри, і шоу зняли.

«Ми дізналися про те, що нас зняли з ефіру за дві хвилини до його початку», - розповідав Шустер. Майданчик для виходу програми тоді терміново надав «112 канал». На початку шоу його автори поставили фрагмент однієї з попередніх передач за участю Петра Порошенко. «Мені може не подобатись те, що відбувається на програмі, але я віддам життя за те, щоб вона існувала», - зазначав у розмові із Шустером тоді ще кандидат у президенти. Після, вже в ефірі відповідь надав і сам Савік: «Не віддасть він життя. Ми мали виходити на каналі «1+1». Раптово нас зняли. Це домовленість власника «1+1» з Адміністрацією президента. Не знаю, на яких умовах…».

Нинішня ситуація розділила на табори навіть журналістський цех.

Як тиск розцінив позбавлення телеведучого права на роботу головний редактор Центзор.Нет Юрій Бутусов. «Немає сумнівів, що це політичне рішення, санкцію на яке дав президент Петро Порошенко. Наскільки мені відомо, жоден з медіаменеджерів це рішення президента не підтримав. Це не радники нарадили, це сам президент вирішив. Порошенко сподівається, що Шустер прийде домовлятися про співробітництво, щоб не втратити свій бізнес. Це прямий наступ на свободу слова в Україні. Соромно, що після Майдану президент України дозволяє собі наступ на доступ громадян до інформації. При цьому 17-й канал, який прямо веде антиукраїнську агітацію в Києві, досі не закритий, не закрита і безкоштовна газета «Весті», що фінансується з РФ», - зазначив він на своїй сторінці в Фейсбуці.

Міністр інформаційної політики та за сумісництвом кум президента Юрій Стець переконував «Главком», що не був в курсі такого рішення, поки інформація не з’явилась у ЗМІ. «Можу зазначити, що за будь-яких обставин в цьому питанні я буду на боці журналістів. Оскільки мені байдуже прізвище чи ім’я журналіста, я буду захищати право журналіста на професію і конституційне право людей на свободу слова», - запевнив урядовець. Він також повідомив, що сьогодні матиме розмову з Павлом Розенком, який у новому уряді займає посаду віце-прем’єра з гуманітарних питань, і в зону відповідальності якого потрапляє діяльність Центру зайнятості.

По материалам: Главком 

Полная версия статьи по ссылке