Можлива відміна мораторію на продаж сільськогосподарських земель в Україні. Чи з’являться нові можливості для іноземців?

Біла Яна
автор
13 / 01 / 2020

Щорічне продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі уже стало настільки звичним явищем, що мало хто очікував реальних змін в даній сфері. Проте, зміна політичної волі в державі призвело до прийняття у першому читанні Проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (2178-10 від 10.10.2019).

У разі набрання чинності  оприлюдненого тексту, буде викладено в новій редакції статтю 130 ЗК України, а саме визначено, що набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть:

а) громадяни України;

б) юридичні особи України, створені за законодавством України;

в) територіальні громади;

г) держава.

Іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності.

Проте найцікавіше міститься у змінах до Перехідних положень. Так,  відповідно до абзаців 1-3 нової редакції пункту 14 розділу Х «Перехідні положення» ЗК України «до 1 січня 2024 року не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, земельні ділянки, які перебувають у приватній власності і призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельні ділянки, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельні частки (паї)». Водночас, відповідно до абзацу 4 цього ж пункту «вимоги цього пункту не розповсюджуються на випадки набуття сільськогосподарськими товаровиробниками у власність земельних ділянок, які використовують такі земельні ділянки на правах оренди, емфітевзису, за умови, якщо: з часу державної реєстрації юридичної особи - набувача права власності пройшло не менше 3 років, право оренди, емфітевзису виникло до набрання чинності цим пунктом».

Враховуючи вищевикладене, одним з найбільш очевидних способів отримання права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення іноземцями є купівля частки в статутному капіталі зазначених юридичних осіб. А після  детального правового аналізу конкретних кейсів можуть бути застосовані і інші способи.