Аналізуємо новели: безвідклична довіреність з корпоративних прав

27 / 03 / 2018

Нещодавно набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів", яким унесено зміни до низки нормативно-правових актів, які регулюють питання корпоративного управління. Так, зміни торкнулися Цивільного кодексу та законів України "Про господарські товариства", "Про цінні папери та фондовий ринок", "Про акціонерні товариства".

Цим Законом, зокрема, запроваджено такі нові для вітчизняного законодавства поняття, як безвідклична довіреність із корпоративних прав, договір про реалізацію прав учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю та договір між акціонерами товариства. Аналогічні новації є й у Законі України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

Зауважимо, що зазначені зміни відбуваються в рамках співпраці України з Європейським Союзом у сфері корпоративного управління та спрямовані на підвищення його рівня в акціонерних товариствах і товариствах з обмеженою відповідальністю й наближення до європейських стандартів і правил.Отже, поняття безвідкличної довіреності з корпоративних прав є новелою в українському законодавстві.

Аналіз норми

На цей час у Законі здебільшого йдеться про використання таких довіреностей у відносинах, що виникають із приводу часток (прав на акції) і прав (повноважень) у частині виконання або забезпечення виконання зобов'язань учасників (акціонерів). Проте початок абз. 1 ст. 51 2  Закону України "Про господарські товариства" словосполученням "у разі" натякає на більш широкі можливості використання безвідкличних довіреностей у корпоративних відносинах.Таке ж формулювання трапляється й у Законі України "Про акціонерні товариства".

Специфічним предметом безвідкличної довіреності з корпоративних прав є виконання або забезпечення виконання зобов'язань учасників товариства, предметом яких є права на частки або повноваження учасників. Така довіреність наділяє кредиторів або їх уповноважених осіб упевненістю у виконанні учасником (боржником) своїх зобов'язань.

Порядок припинення безвідкличної довіреності має бути визначено в самій довіреності. Так, припинення дії безвідкличної довіреності можливе в разі припинення зобов'язання, на виконання якого її було видано; закінчення строку її дії; наданням згоди уповноваженого представника на скасування довіреності, а також у разі настання обставин, передбачених ст. 248 Цивільного кодексу, окрім скасування довіреності особою, яка її видала.

Безвідклична довіреність підлягає нотаріальному посвідченню навіть у разі її видачі учасником – юридичною особою та не підлягає передорученню третім особам.

Закордонний досвід

У світовій практиці використання безвідкличних довіреностей поширене під час операцій з акціями, що обертаються на відкритому ринку. Акціонери, які не можуть бути присутніми на щорічних загальних зборах, можуть видавати безвідкличну довіреність, щоб інший акціонер мав право голосувати їхніми акціями (proxy voting, або голосування на підставі довіреності). У цьому випадку безвідклична довіреність дає гарантії іншим акціонерам, що на момент голосування акціонер, наділений безвідкличною довіреністю, діє повноважно.

Зазвичай строк дії такої довіреності обмежується поточними зборами й припиняється після їх закінчення.

 

За матеріалами: Юрист & Закон. Аналітичне видання