Зміни для медичних закладів

Біла Яна
автор
05 / 05 / 2020

04 травня 2020 року було внесено зміни до п.8 Постанови Кабінету Міністрів України № 211 https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-punktu-8-p-a332. Зокрема, пункт 8 викладено в наступній редакції:

«На період карантину забороняється закладам охорони здоров’я проведення планових заходів з госпіталізації та планових операцій, крім:

  • надання медичної допомоги на території областей, м. Києва, в яких заповненість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить менш як 50 відсотків;
  • надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів;
  • надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим;
  • надання медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я пацієнтам з онкологічними захворюваннями;
  • надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах;
  • проведення інших невідкладних і термінових заходів з госпіталізації та планових операцій, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) існує значний ризик для життя.

Пацієнти, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів з госпіталізації або плановою операцією, підлягають обов’язковому тестуванню на наявність короновірусу SARS-CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції».

До цього пункт було прописано більш широко: «Міністерству охорони здоров’я забезпечити тимчасове припинення проведення планових заходів з госпіталізації та планових операцій, крім термінових та невідкладних». Втім, діяв Наказ Міністерства охорони здоров'я України на своєму сайті оприлюднило наказ № 698 від 23.03.2020 р "Про затвердження Тимчасових заходів у закладах охорони здоров’я з метою забезпечення їх готовності для надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19" https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-20032020--698-pro-zatverdzhennja-timchasovih-zahodiv-u-zakladah-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-z-metoju-zabezpechennja-ih-gotovnosti-dlja-nadannja-medichnoi-dopomogi-hvorim-na-gostru-respiratornu-hvorobu-covid-19-, який вводив схожі обмеження при наданні медичної допомоги лікувальними закладами, але не дозволяв надання медичної допомоги на території областей, м. Києва, в яких заповненість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить менш як 50 відсотків.