Працюєш? На вихід!

06 / 11 / 2018

Уряд с жовтня 2018 року оголосив чергову хвилю трудових перевірок. Кабінет Міністрів оголосив, що таким чином уряд спробує боротися з недобросовісними роботодавцями, які не дотримуються необхідного розміру мінімальної заробітної плати й ухиляються від офіційного працевлаштування працівників. Деяким компаніям щастить і вони навіть штрафів не отримають. А деякі роботодавці вже «попали» на сотні тисяч й навіть мільйони гривень. Павло Харламов

З 2017 року Держслужба з питань праці проводить перевірки бізнесу з питань дотримання службу з питань праці з-під дії мораторію.
«Крім того, з 2018 року повноваження інспекторів стали більш ширшими, а органи місцевого самоврядування отримали можливість брати участь у перевірках додержання бізнесом трудового законодавства», – каже Оксана Продан, голова Всеукраїнського об’єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця».

Виконати і перевиконати

За 2017 рік Держпраці перевірила понад 7000 компаній. У плані на 2018 рік майже 15000 суб’єктів господарювання. «У 2018 році кількість трудових перевірок суттєво зросла. І найчастіше перевірки зачіпають середній і великий бізнес», – розповідає адвокат Віктор Мороз, керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex.

Розмір деяких штрафів за порушення законодавства про працю

Фактичний допуск працівника
до роботи без оформлення трудового договору (контракту)

 

111 690 грн.
за кожного робітника

 

Порушення термінів виплати заробітної плати та інших виплат більш ніж на один місяць

 

11 169 грн.

 

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці

 

37 230 грн.
за кожного робітника

 

Недопуск до проведення перевірки
з питань таких порушень,
як фактичний допуск працівника
до роботи без оформлення трудового договору; виплата заробітної плати без нарахування і сплати ЄСВ та податків

 

372 300 грн.

 

Втім, опитані «Грошима» підприємці кажуть, що інспектори в ході перевірок поводяться коректно і навіть готові закрити очі на невеликі порушення (див. Досвід читачів). Але уникнути штрафів вдається далеко не всім.
Наприклад, у серпні 2018 року Держслужба праці у Харківській області оштрафувала на 4,2 млн. грн. підприємця, який не оформив трудові відносини з 38 працівниками. Тоді ж у серпні компанію на Закарпатті, яка займається міжнародними перевезеннями, оштрафували за аналогічне порушення на 21 млн. грн. А в жовтні підприємець з Чернівецької області, який відмовився надати інспекторам необхідну документацію, отримав покарання штрафом у розмірі 372 тис. грн.

Прийдуть до всіх

Перевіряти суб’єктів підприємництва з питань дотримання норм законодавства про працю мають право інспектори Держслужби праці та посадові особи органів місцевого самоврядування. «З питань дотримання податкового законодавства в даній сфері роботодавців може перевіряти і Державна фіскальна служба», – уточнює Альона Побережник, адвокат адвокатської фірми Goro Legal. Підстави для перевірок (крім планових) найрізноманітніші. Серед них – звернення до контролюючого органу співробітника, який вважає, що порушено його права як найманого працівника. Таку скаргу співробітник може подати безпосередньо через сайт Держпраці – https://sites.google. com/view/undeclared-work.

Або рішення керівника контролюючого органу (Держпраці, ДФС), який має інформацію про можливі порушення трудового законодавства. Скажімо, про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин або про виплату зарплати без сплати податків. Джерелами такої інформації можуть бути інші держструктури (Пенсійний фонд, правоохоронні органи) або преса.Причому перевірка може прийти два і навіть три рази. Перший раз інспектори видають припис, а потім контролюють, усунув чи ні підприємець виявлені порушення.Зайве казати, що «скарга» або «наявність інформації» – дуже зручний інструмент для свавільного призначення перевірок. Тобто реально керівники підрозділів згаданих відомств можуть призначати перевірки на власний розсуд, у тому числі 
з корупційних мотивів.
Приводом для перевірки можуть бути й недостовірні дані, які роботодавець вказав при подачі звітів, або в прин- ципі неподання звітності в необхідні терміни без поважних на те причин.

Перевіряючі можуть заявитися до роботодавця, якщо у них є відповідне рішення суду, а також на підставі скарги, яку Держпраці або ДФС отримали від профспілки. «Від профспілки» – це вже можливість шантажу з боку з боку певних представників профспілок. Оскільки цією нормою не обмежене коло профспілок – чи будь-яка, чи та, яка має осередок на підприємстві.

Без підробок

Право проводити перевірки інспектору Держпраці дає дійсне службове посвідчення. Форма посвідчення затверджена наказом No866 Міністерства соціальної політики від 24 травня 2017 року. Інформація про службові посвідчення інспекторів міститься на офіційному сайті Держпраці.

«Якщо у інспектора такого посвідчення немає, термін дії цього документа закінчився або він не відповідає затвердженій формі, підприємство може відмовити в допуску до перевірки (без наслідків – прим.ред.)», – говорить Альона Побережник.

До речі, потрібно врахувати, що
якщо перевірка пов’язана з питан- нями дотримання законодавства про працю, інспектору досить мати при собі лише службове посвідчення.
У тому випадку, коли Держпраці перевіряє дотримання норм законодавства про охорону праці, то, крім посвідчення, інспектор повинен пред’явити наказ і направлення на перевірку.

ЧОМУ МОЖУТЬ ПРИЙТИ З ТРУДОВОЮ ПЕРЕВІРКОЮ

  • Звернення фізичної особи (працівника) або профсоюзу щодо порушення законодавства
про працю
  • Неподання у встановлений законодавством термін обов’язкової звітності
без поважних причин
  • Виявлення та підтвердження недостовірності даних
у звітності, яку подав
суб’єкт господарювання

Максимальний термін ревізії – 10 робочих днів. Для суб’єктів мікропідприємництва і малого підприємництва тривалість перевірки обмежена двома робочими днями. Якщо перевірка затрималася, то керівник компанії має повне право вказати інспекторам на двері. Хоча, звісно, нормативна база ніяким чином не перешкоджає такій схемі: завершити попередню перевірку
та почати нову позачергову – «по скарзі». При плановій перевірці Держпраці зобов’язана внести компанію в графік планових перевірок. Він оприлюдне- ний на сайті цього органу. «І підприємство має бути повідомлене про це за 10 робочих днів до перевірки», – пояснює Віктор Мороз. Частота планових перевірок залежить від ступеня ризику господарської діяльності. Критерії, за якими визначається ступінь ризику, містяться у постанові Кабміну No413 від 28 квітня 2009 року. До підприємств з групи високого ризику інспектори можуть навідува- тися раз на два роки, з середнього – раз на три роки, з незначним ступенем ризику – один раз на п’ять років.

Очна ставка

Якщо у інспектора Держпраці є всі документи, що підтверджують право на перевірку, його потрібно допустити на підприємство. Інакше перевіряючий випише 372 тис. грн. штрафу, який неможливо оскаржити навіть через суд

При проведенні перевірки з метою виявлення неоформлених трудових відносин інспектор може безперешкодно і в будь-який час доби входити у виробничі, службові, адміністративні приміщення, де використовується наймана праця; знайомитися з документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, отримувати їх копії. «При цьому інспекторам заборонено вилучати оригінали фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, а також комп’ютерів»,– говорить Наталія Ляшенко, юрист ЮК «Деюре». Не можуть інспектори розглядати і перевіряти питання,
які є предметом розгляду в суді, або питання, за якими вступили в дію судові рішення. У той же час перевіряючі мають право проводити приватні розмови
зі співробітниками, в присутності свідків ставити керівнику та/або працівникам підприємства питання, які стосуються законодавства про працю, й отримувати від них усні та письмові пояснення. Співробітники компанії, у свою чергу, можуть фіксувати процес перевірки на аудіо і відео, не пере- шкоджаючи роботі інспекторів.

Боремося до останнього

За результатами перевірки інспектор складає акт і додає до нього припис про усунення порушень, де вказано термін, протягом якого їх потрібно ліквідувати. За використання праці неоформле- них працівників, несвоєчасно або не в повному обсязі виплачену заробітну плату, за недотримання мінімальних гарантій з оплати праці інспектори можуть накладати штрафи одночасно з приписами про усунення порушень. «У разі незгоди з викладеною в акті інформацією роботодавець має три робочих дні з моменту підписання акту, щоб викласти свої зауваження.
А інспектор зобов’язаний надати відповідь на зауваження протягом трьох днів з дати їх отримання», – попереджає Олексій Христофоров, адвокат юридич- ної фірми «Ілляшев та Партнери». Припис або вимогу інспектора можна оскаржити в адміністративному порядку у десятиденний термін з
дати їх отримання керівником чи заступником керівника територіаль- ного підрозділу Держслужби з питань праці. «Оскарження тимчасово призупиняє виконання припису або вимоги», – уточнює Олексій Христофоров.
 Якщо оскарження не дало ніякого результату, необхідно звертатися до суду.

За матеріалами: Журнал «Гроші»