Не забуваємо мити руки з милом та про строки позовної давності.

09 / 04 / 2020

02 квітня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Зміни, передбачені даним нормативно-правовим актом, стосуються, в тому числі і строків позовної давності. Проте, лише позовною давність законодавець не обмежився.

Спойлер: строки оскарження постанов по справах про адміністративні правопорушення залишились без змін.

Так, продовжуються на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), наступні строки, передбачені Господарським кодексом України:

ст. 232

Порядок застосування штрафних санкцій

 Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов’язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов’язання мало бути виконано.

ст. 269

Гарантії якості товарів. Претензії у зв’язку з недоліками поставлених товарів

 Позови, що випливають з поставки товарів неналежної якості, можуть бути пред’явлені протягом шести місяців з дня встановлення покупцем у належному порядку недоліків поставлених йому товарів.

ст. 322

Відповідальність за порушення договору підряду на капітальне будівництво

 Позовна давність для вимог, що випливають з неналежної якості робіт за договором підряду на капітальне будівництво, визначається з дня прийняття роботи замовником і становить:

  • 1 рік - щодо недоліків некапітальних конструкцій, а у разі якщо недоліки не могли бути виявлені за звичайного способу прийняття роботи, - 2 роки;
  • 3 роки - щодо недоліків капітальних конструкцій, а у разі якщо недоліки не могли бути виявлені за звичайного способу прийняття роботи, - 10 років;
  • 30 років - щодо відшкодування збитків, завданих замовникові протиправними діями підрядника, які призвели до руйнувань чи аварій.

ст. 324

Договір підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт

 Позов про відшкодування замовнику збитків, спричинених недоліками проекту, може бути заявлено протягом 10 років, а якщо збитки замовнику завдано протиправними діями підрядника, які призвели до руйнувань, аварій, обрушень, - протягом 30 років з дня прийняття побудованого об’єкта.

На той випадок, якщо під час карантину у Вас дійшли руки до сімейних спорів, або карантин став причиною таких, то на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), продовжуються наступні строки, передбачені Сімейним кодексом України: 

ст. 72

Застосування позовної давності до вимог про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя

 До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у 3 роки. 

 Позовна давність обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

ст. 128

Визнання батьківства за рішенням суду

 Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір’ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. 

 Позов про визнання батьківства може бути пред’явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

ст. 129

Спір про батьківство між чоловіком матері дитини та особою, яка вважає себе батьком дитини

 До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в 1 рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

ст. 139

Спір про материнство

 До вимоги про визнання материнства встановлюється позовна давність в 1 рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися, що є матір'ю дитини.

Що стосується цивільних правовідносин, то продовжуються на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), наступні строки, передбачені Цивільним кодексом України:

ст. 257

Загальна позовна давність

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у 3 роки

ст. 258

Спеціальна позовна давність

 Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

Позовна давність в 1 рік застосовується, зокрема, до вимог:

  1. про стягнення неустойки (штрафу, пені);
  2. про спростування недостовірної інформації, поміщеної у засобах масової інформації.У цьому разі позовна давність обчислюється від дня поміщення цих відомостей у засобах масової інформації або від дня, коли особа довідалася чи могла довідатися про ці відомості.
  3. про переведення на співвласника прав та обов’язків покупця у разі порушення переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності;
  4. у зв’язку з недоліками проданого товару;
  5. про розірвання договору дарування;
  6. у зв’язку з перевезенням вантажу, пошти;
  7. про оскарження дій виконавця заповіту;
  8. про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства. 
 Позовна давність у 4 роки застосовується за вимогами про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

ст. 362

Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності

 У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред’явити до суду позов про переведення на нього прав та обов’язків покупця. Одночасно позивач зобов’язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

 До таких вимог застосовується позовна давність в 1 рік.

ст. 559

Припинення поруки

 Порука припиняється після закінчення строку поруки, встановленого договором поруки. Якщо такий строк не встановлено, порука припиняється у разі виконання основного зобов’язання у повному обсязі або якщо кредитор протягом 3 років з дня настання строку (терміну) виконання основного зобов’язання не пред’явить позову до поручителя. Якщо строк (термін) виконання основного зобов’язання не встановлений або встановлений моментом пред’явлення вимоги, порука припиняється, якщо кредитор протягом 3 років з дня укладення договору поруки не пред’явить позову до поручителя. Для зобов’язань, виконання яких здійснюється частинами, строк поруки обчислюється окремо за кожною частиною зобов’язання, починаючи з дня закінчення строку або настання терміну виконання відповідної частини такого зобов’язання.

ст. 681

Позовна давність, що застосовується до вимог у зв’язку з недоліками проданого товару

 До вимог у зв’язку з недоліками проданого товару застосовується позовна давність в 1 рік, яка обчислюється від дня виявлення недоліків у межах строків, встановлених статтею 680 ЦКУ, а якщо на товар встановлено гарантійний строк (строк придатності), - від дня виявлення недоліків у межах гарантійного строку (строку придатності).

ст. 728

Позовна давність, що застосовується до вимог про розірвання договору дарування

 До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в 1 рік.

ст. 786

Позовна давність, що застосовується до вимог, які випливають із договору найму

 До вимог про відшкодування збитків у зв’язку з пошкодженням речі, яка була передана у користування наймачеві, а також до вимог про відшкодування витрат на поліпшення речі застосовується позовна давність в 1 рік.

ст. 1293

Право на оскарження дій виконавця заповіту

 До вимог про визнання неправомірними дій виконавця заповіту застосовується позовна давність в 1 рік.

Ну, і насамкінець, якщо у Вас слухається судова справа у суді загальної юрисдикції або адміністративному чи господарському суді, наступна інформація для Вас.

Кодекс адміністративного судочинства України

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 47, 79, 80, 114, 122, 162, 163, 164, 165, 169, 177, 193, 261, 295, 304, 309, 329, 338, 342, 363 КАСУ, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до адміністративного суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, пред’явлення зустрічного позову, розгляду адміністративної справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк дії карантину, пов’язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Господарський процесуальний кодекс України

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов’язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Цивільний процесуальний кодекс України

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 49, 83, 84, 170, 178, 179, 180, 181, 185, 210, 222, 253, 275, 284, 325, 354, 357, 360, 371, 390, 393, 395, 398, 407, 424 ЦПКУ, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, подання заяви про перегляд заочного рішення, повернення позовної заяви, пред’явлення зустрічного позову, заяви про скасування судового наказу, розгляду справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

А, і ще, скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Тепер точно все!