Обов’язок вдягати респіратор або захисну маску: позитивна судова практика для потенційних правопорушників

21 / 04 / 2020

У результаті розгляду справ про адміністративні правопорушення відповідно до ст. 443 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей), почала формуватися судова практика, коли Суди закривають провадження в справі про адміністративне правопорушення за відсутністю складу адміністративного правопорушення. Наприклад, Кельменецьким районним судом Чернівецької області та Покровським районним судом Дніпропетровської області провадження було закрито у зв’язку з тим, що обов’язок забезпечити населення засобами індивідуального захисту покладений на державу. Перебування особи в громадському місці без відповідних засобів індивідуального захисту, - не є порушенням правил карантину, адже забезпечити населення масками та респіраторами повинні за рахунок державного та місцевих бюджетів. 

Відповідна правова позиція міститься в:

  1. Постанові Кельменецького районного суду Чернівецької області від 08.04.2020 р., справа № 717/422/20, та
  2. Постанові Покровського районного суду Дніпропетровської області від 13.04.2020 р., справа № 189/391/20.

«Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020 року, в редакції Постанови Кабінету Міністрів України №255 від 02.04. 2020 року заборонено з 6 квітня 2020 р. перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.

З пояснень вбачається, що особа щодо якої склали протокол, перебувала в громадському місці без маски на обличчі, зокрема на органах дихання, через відсутність коштів на її придбання та через неможливість її виготовлення самостійно.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом, - за рахунок коштів підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, а також коштів фізичних осіб.

В матеріалах справи відсутні, докази, які б підтверджували, що особа щодо якої склали протокол, відповідно до закону за власні кошти зобов`язана придбати чи виготовити засіб індивідуального захисту, зокрема респіратор або захисну маску, чи їй було профінансовано витрати на придбання чи виготовлення засобів індивідуального захисту за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів і при таких умовах вона порушила заборону з 6 квітня 2020 р. перебувати в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно».

 Крім цього, відповідна правова позиція міститься в таких судових рішеннях:

  • Постанова Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу від 10.04.2020 р., справа № 214/2453/20.
  • Постанова Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 14.04.2020 р., справа № 607/6031/20.       
  • Постанова Новотроїцького районного суду Херсонської області від 14.04.2020 р., справа № 662/695/20. 
  • Постанова Глибоцького районного суду Чернівецької області від 13.04.2020 р., справа № 715/812/20.     

Враховуючи позитивну судову практику з приводу носіння захисних масок, респіраторів, все ж таки рекомендуємо носити засоби індивідуального захисту, не забуваючи про соціальну відповідальність, безпеку та здоров’я рідних, і оточуючих Вас осіб. Але, якщо ситуація, коли відносно вас було складено протокол про адміністративне правопорушення за порушення правил карантину все таки трапилася, рекомендуємо звертатися до кваліфікованих юристів Адвокатської фірми «GORO LEGAL» за юридичною допомогою.

Послуги, які ми пропонуємо:

  • Юридична консультація.
  • Дослідження матеріалів справи, підготовка правової позиції.
  • Оскарження постанови про адміністративне правопорушення.
  • Юридичний супровід (представництво) в судових установах.

Автор: помічник адвоката Дмитро Гнатковський