Чи варто співпрацювати з контрагентом – перевірка під час укладення договору

22 / 10 / 2019

Укладаючи будь-який договір із новим контрагентом, розраховувати лише на довіру й перше враження не варто. Нині є безліч електронних та інформаційних сервісів, які допоможуть із легкістю здійснити перевірку контрагента й дійти висновку, чи можна співпрацювати з таким суб'єктом господарювання.

Хибним уважають уявлення про те, що найголовніше – це перевірка контрагента лише в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) і Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Наведемо алгоритм дій щодо перевірки контрагента, що, на нашу думку, є обов'язковим для мінімізації в майбутньому негативних ризиків для вас.

1. Перевірка статутних документів контрагента

Відповідно до ст. 91 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) юридична особа здатна мати такі самі цивільні права й обов'язки (цивільну правоздатність), як і фізична особа, крім тих, які за своєю природою можуть належати лише людині. Цивільна правоздатність юридичної особи може бути обмежена лише за рішенням суду. Цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення й припиняється з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно зі ст. 92 ЦК України юридична особа набуває цивільних прав й обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів і закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами й законом. У випадках, визначених законом, юридична особа може набувати цивільних прав й обов'язків і здійснювати їх через своїх учасників. Орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно й розумно та не перевищувати своїх повноважень.

Звісно, для підтвердження правоздатності й дієздатності спочатку необхідно запитати в контрагента його статутні документи, як-от: статут підприємства, виписку з ЄДР для перевірки інформації про види діяльності товариства й повноважень керівних органів, які в інтересах контрагента укладають договір, тощо.

Крім того, самостійно потрібно перевірити інформацію про потенційного контрагента в ЄДР. Порядок надання відомостей із цього Реєстру передбачено наказом Мін'юсту від 10.06.2016 р. No 1657/5.

Запит для отримання інформації в ЄДР можна здійснити як безоплатно, так і за плату.

Зокрема, у ЄДР можливо отримати інформацію про засновників товариства, розмір статутного капіталу, дані керівника товариства, місцезнаходження, чи перебуває товариство в стані припинення, наявність виконавчих проваджень.

У разі одержання інформації за платним запитом також можна дізнатися відомості про здійснення реєстраційних дій щодо товариства контрагента.

Тобто вже на цьому етапі стане зрозуміло, чи давно потенційний контрагент на ринку, про наявність його боргових зобов'язань, частоту зміни місцезнаходження товариства, засновників, керівника, інших підписантів.

2. Перевірка потенційного контрагента щодо наявності процедури банкрутства

Трапляються випадки, коли процедура банкрутства щодо товариства вже розпочалася, а в ЄДР дані ще не оновилися.

Згідно із ч. 10 ст. 16 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з метою виявлення всіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, здійснюють офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в Інтернеті.

Отже, для усунення будь-яких негативних наслідків для себе варто перед укладенням договору перевіряти контрагента на таких ресурсах:

– на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України;

– на офіційному сайті судової влади – Верховний Суд;

– у Єдиному реєстрі підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

3. Перевірка податкового статусу потенційного контрагента

Задля оптимізації оподаткування операцій із контрагентом вам необхідно знати його податковий статус. Адже для платників єдиного податку є свої правила, а для платників на загальній системі оподаткування – інші.

На офіційному сайті Державної податкової служби розміщено різні реєстри, у яких можна перевірити дані:

– про взяття на облік платників податків;

– Реєстру платників ПДВ;

– Реєстру платників єдиного податку;

– Реєстру платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового;

– Реєстру ПН/РК, реєстрація яких зупинена;

– про відсутність/наявність заборгованості перед бюджетом;

– Реєстру неприбуткових установ та організацій тощо.

4. Перевірка фінансової звітності потенційного контрагента

Відповідно до ч. 2 ст. 44 ЗУ "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50 % вартості чистих активів товариства станом на кінець попереднього кварталу, приймають лише загальні збори учасників.

Отже, якщо ваш потенційний контрагент є товариством з обмеженою або додатковою відповідальністю, необхідно зрозуміти, чи вчинення такого правочину потребує погодження загальними зборами учасників.

Варто зазначити, що судова практика вже містить безліч спорів, тож подекуди застосовують такий підхід до їх вирішення. Недобросовісність і нерозумність контрагента юридичної особи є новими юридичними підставами, які потрібно встановлювати суду для визнання договору, укладеного з перевищенням повноважень, недійсним. Лише факт визнання судом рішення загальних зборів не є достатньою підставою для визнання оспорюваного договору недійсним, проте такий договір може бути визнано недійсним, якщо позивач доведе, що інша сторона договору діяла недобросовісно й нерозумно.

Такий висновок викладено в постанові Верховного Суду України від 12.07.2017 р. у справі No 910/31610/15.

5. Перевірка наявності судових справ

На офіційному сайті судової влади України можна перевірити інформацію щодо наявності будь- яких спорів у потенційного контрагента. Так, можна побачити, наскільки контрагент виконує договірні зобов'язання. Наявність безлічі судових рішень щодо стягнення заборгованості свідчить про неспроможність контрагента виконувати свої обов'язки й/або його недобросовісність.

Велика кількість судових справ щодо оскарження відмови в реєстрації податкових накладних свідчить про віднесення контрагента контролюючим органом до ризикових за певним критерієм.

Крім Єдиного державного реєстру судових рішень, варто перевірити контрагента в Єдиному реєстрі боржників та Автоматизованій системі виконавчого провадження.

6. Перевірка документів дозвільного характеру

Під час укладення певних договорів від потенційного контрагента може знадобитися й наявність дозвільної документації.

Згідно із ч. 3 ст. 91 ЦК України юридична особа може здійснювати окремі види діяльності, перелік яких установлюється законом, після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії).

Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, передбачено ст. 7 ЗУ "Про ліцензування видів господарської діяльності". Залежно від виду дозвільного документа його наявність можна перевірити у відкритих джерелах конкретного органу державної влади (дозвільні документи ДАБІ, МОЗ тощо).

Крім того, укладення деяких правочинів потребує наявності в контрагента певного статусу.

Зокрема, якщо предметом договору є надання контрагентом фінансової послуги, то, зрозуміло, такий контрагент повинен бути фінансовою установою. Перевірити, чи є установа фінансовою, можна в Державному реєстрі фінансових установ.

ВИСНОВОК:

Отже, не виходячи з офісу, за допомогою різних електронних ресурсів можна отримати достатню інформацію для перевірки потенційного контрагента й прийняти правильне рішення щодо укладання договору.

По матеріалам "Юрист&Закон"