Наказ Мін'юста

Біла Яна
автор
09 / 06 / 2020

Відповідно до п. 22 ст. 17 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» юридичні особи зобов’язані підтримувати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни. Якщо зміни у структурі власності та інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи відсутні, юридичні особи зобов’язані повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Це стосується ПІБ, даних паспорта, громадянства, адреси місця реєстрації, розміру частки кінцевого бенефіціарного власника.

Наразі, набув чинності Наказ Міністерства юстиції України № 1626/5 від 12.05.2020 року, яким, зокрема передбачено порядок притягнення до відповідальності за неподання або несвоєчасного подання юридичною особою передбаченої законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника або про його відсутність, або документів для підтвердження таких відомостей.

Зокрема, встановлено, що у разі виявлення державним реєстратором фактів неподання або несвоєчасного подання юридичною особою передбаченої законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження таких відомостей, таким реєстратором не пізніше наступного робочого дня інформується про виявлення відповідних фактів територіальний орган Міністерства юстиції за місцезнаходженням відповідної юридичної особи шляхом направлення відповідного листа.

Відповідні протоколи про адміністративні правопорушення складають посадові особи Мін'юсту та його територіальних органів.

У випадку виявлення відповідних порушень щодо неподання або несвоєчасного подання передбаченої інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або документів на підтвердження відповідних відомостей, а також у разі надходження такого повідомлення держреєстратора, Мін'юст або його територіальний орган рекомендованим листом інформує про це керівника відповідної юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені такої юридичної особи (виконавчого органу), з вимогою щодо необхідності звернення у місячний строк до Міністерства юстиції чи відповідного територіального органу для складення протоколу про адміністративне правопорушення, відповідальність за вчинення якого передбачена ч. 6 ст. 166-11 КУпАП.

Штрафи, передбачені за дане правопорушення, складають від 17 тис. до 51 тис. гривень.

У випадку порушення строку на звернення відповідну інформацію будуть передавати Державній службі фінансового моніторингу.