Фантомні болі. Як президент Київстар засумнівався в результатах тендера на 4G

07 / 05 / 2018

НВ розбирається, що не так з процедурою проведення тендера на 4G в діапазоні 1800 МГц і які можуть бути наслідки.

Сьогодні вранці «Економічна правда» опублікувала фрагмент інтерв'ю з главою Київстар Петром Чернишовим, де президент компанії стверджує, що останній тендер на 4G пройшов з порушеннями, і торги перервалися через появу президента України.

Це не перший випадок в країні, коли до тендера з'являються питання. Пам'ятаючи про затяжні історії з 3G, представники галузі щоразу переживають, що і зі стрімким (за мірками України) тендером на зв'язок четвертого покоління щось може піти не так.

НВ поговорити з представниками телеком-індустрії про легальність тендера і можливі наслідки таких заяв.

Що трапилося

В інтерв'ю виданню президент Київстар повідомив, що присутність президента України була порушенням правил аукціону, адже він не просто зайшов, а своїм виступом зупинив аукціон.

«Коли він зайшов, йшли торги через другий лот, де переміг Vodafone. І ось він зайшов, ми зробили ставку, Vodafone зробив ставку - торг закінчився, і він пішов виступати на сцену. А за третій лот торг ще не починався, фактично аукціон перервався», - йдеться в публікації. За словами Чернишова, порушення правил дозволяє стороні, що програла, оскаржити результати торгів.

Чи був хлопчик

Матеріал піднімає відразу два питання. Перше - чи був хлопчик, тобто порушення. І друге - чи є шанс, що висловлювання може потягнути за собою скасування результатів і, по суті, чергове зволікання в розвитку мережі четвертого покоління в Україні.

Процедура проведення аукціону була записана на відео, і його учасники, і юристи, опитаніНВ, стверджують, що президент не втручався в торги, а переривання аукціону не суперечило правилам.

«З відеозапису, який був викладений Державним центром радіочастот на Youtube, видно, як було оголошено перерву під час торгів за 5 лот, а на 43 хвилині 43 секунді відеозапису (тобто - фактично в момент перерви) в залі з'являється президент України. По закінченню перерви торги за вказаний лот продовжилися. Після їх завершення президент виступив з промовою щодо проведення даного аукціону і особисто вручив сертифікати переможцям, в тому числі - самому Чернишову», - коментує партнер практики управління конфліктами Juscutum Ксенія Проконова.

«В першу чергу варто зазначити, що порядок не розписує процедуру проведення торгів «з голосу» настільки детально, щоб вказувати причини, за якими проведення торгів може або не може припинятися», - пояснює Ілона Кузіна, юрист GORO legal.

«Усі звернення операторів про необхідність перерв були задоволені, що зафіксовано відповідним протоколом. Своїм правом на перерву також скористалася тендерна комісія. Пiд час цієї перерви було надано слово главі держави», - пояснили НВ в прес-службі НКРЗІ.

«Тендер відбувся місяць тому, і у всіх було відчуття, що все пройшло дуже конкурентно, кожен оператор відіграв у міру своїх можливостей. Але в цілому, з моєї точки зору, тендер був на дуже високому рівні. Те, що приїхав Порошенко, на мій погляд, навпаки додало ваги події і показало, що тендер прозорий, все добре, держава зі свого боку зробила те, що пообіцяла. З нашого боку ми задоволені результатами. Наші партнери з глобального Vodafone стежать за тим, що відбувається в країні. Вони також дали високу оцінку тендеру і сказали, що бачать зміни в кращу сторону в Україні, в тому числі і з точки зору проблем з корупцією, відкритості. Візит президента вони також розглядали як жест відкритості, що це не якісь закулісні ігри», - каже Ольга Устинова, генеральний директор Vodafone Україна.

Ближче до вечора в Київстар підтвердили НВ, що згоднi з законністю порядку проведення тендеру на частоти 1800 МГц і його результатами. «Протягом усього періоду підготовки і проведення тендерів на частоти для 4G ми бачили злагоджену роботу усіх інститутів державної влади, регулятора, уряду для того, щоб ця подія відбулася. Я переконаний, що тендер було проведено чесно, професійно і відкрито. Ми дуже вдячні за підтримку з боку влади, зокрема Президента України у проведенні успішного аукціону. Я шкодую щодо своїх попередніх коментарів, у мене не було жодних намірів піддавати критиці тендерний процес», - заявив президент компанії Петро Чернишов.

У lifecell також позитивно оцінюють підсумки тендера і кажуть, що не бачать порушень у процедурі. «lifecell не змінює свою позицію щодо тендеру на частоти 1800 і, як і було заявлено раніше, компанія вважає, що обидва тендери на отримання 4G-ліцензій відбулися максимально відкрито та прозоро шляхом проведення торгів "з голосу". Тривала пряма трансляція тендерного процесу в інтернеті. З метою забезпечення справедливих та прозорих торгів умови проведення відкритих конкурсів визначалися регулятором з урахуванням рекомендацій міжнародної консультаційної компанії Analysys Mason», - заявили в прес-службі компанії.

Болючий досвід

Україна має болючий досвід проведення тендерів на нове покоління зв'язку. Ймовірно, якби не фантомні болі по багаторічному очікуванню 3G, будь-яка критика тендерів на впровадження 4G сприймалася б менш гостро.

Але на даний момент два тендери на новий діапазон зв'язку вже відбулися, учасники і сторонні експерти визнали його легітимність оператори оплатили частоти і запустився процес рефармінг. Появи 4G в 1800-м діапазоні варто чекати ближче до середини літа. Тобто формально усе погане вже позаду і перешкод бути не повинно.

Оператори виражають зацікавленість в новій технології зв'язку і готовність інвестувати в неї. І в Vodafone Україна, і у lifecell, і в Київстар НВ запевнили, що вважають, що доступ до нового покоління зв'язку став можливим завдяки прозорому тендеру на частоти, який пройшов у відповідності до українського законодавства.

«Гроші сплачені, у всіх був місяць, щоб оскаржити результати тендеру. Але тепер це робити пізно. Ми зайняли на ринку 90 млн євро для розвитку 4G», - каже Ольга Устинова.

«З 2015 року Київстар інвестував понад 14 млрд грн у розвиток в Україні нових технологій зв’язку і має наміри зміцнювати свою присутність у цій галузі. У планах компанії – встановлення понад 600 додаткових базових станцій протягом 2018 року, для розширення території покриття 4G на більшій частині України, у тому числі – сільській місцевості», - розповіли про плани в прес-службі компанії.

За матеріалами: Новое Время