Приватизація земельної ділянки

15 / 06 / 2020

ПРИВАТИЗУЄМО ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ?

ЩО?

А чи знали Ви, що кожен громадянин України, з досягненням повноліття, має можливість набути права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності? Таким чином можливо приватизувати до шести ділянок землі. В цілому можна безкоштовно приватизувати 2,28 га. Цікаво?! Читайте далі!

НА ПІДСТАВІ ЧОГО?

Такий спосіб набуття права власності на земельні ділянки передбачений ст. 81 Земельного кодексу України (далі – ЗК України).

ЯКІ ЗЕМЛІ МОЖНА ОТРИМАТИ?

Відповідно до ч. 1 ст. 121 ЗК України:

  • для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;
  • для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

ЩО Ж РОБИТИ?

Отримати земельну ділянку можна в будь-якому регіоні країни, і це не залежить від місця проживання особи.

Залежно від того, де знаходиться обрана земельна ділянка: в межах міста, села, або району, в ті органи самоврядування і потрібно звертатися. Якщо ж земельна ділянка знаходиться за межами будь-якого населеного пункту, потрібно йти до територіального відділення Держгеокадастру.

Процес приватизації земельної ділянки зовсім не простий. Перш ніж отримати Свідоцтво про право власності на бажану ділянку, доведеться пройти декілька етапів. Зараз все розкажемо, не хвилюйтесь!

1. Перш ніж звертатися необхідно конкретно знати, де знаходиться земельна ділянка і чи вільна вона.

2. Дізнатися, що земельна ділянка вільна можна: на сайті «Публічна кадастрова карта України». Необхідно відправити офіційний запит про надання публічної інформації в органи місцевого самоврядування або до Держгеокадастру.

3. Вже знаючи, яка ділянка вільна і чи можна її приватизувати, потрібно подати клопотання до органів місцевого самоврядування. У клопотанні повинні бути вказані приблизний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. Також необхідно прикласти до нього карту або графічні матеріали, де вказано місце розташування землі. Згідно із ЗК України, таке клопотання повинні розглянути протягом місяця. За результатами розгляду такого клопотання надається дозвіл на розробку проекту землеустрою або ж вмотивована відмова.

4. Отримавши згоду сільської або міської ради, можна починати розробку проекту щодо відведення землі. Цим займається землевпорядна організація. Ось саме за її послуги доведеться заплатити. Розробка технічної документації землевпорядними організаціями може тривати навіть півроку.

5. Проект землеустрою підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом Держгеокадастру відповідно до ст. 186-1 ЗКУ.

У разі місцезнаходження земельної ділянки у межах населеного пункту або на якій планується розташування об’єкта будівництва, необхідне також погодження з управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої державної адміністрації або місцевої ради.

Згадані органи зобов’язані протягом 10 робочих днів з дня одержання проекту чи копії проекту землеустрою безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику свої висновки про його погодження або про відмову в такому погодженні.

Згідно із ч. 5-7 ст. 186-1 ЗК України, підставою для відмови у погодженні проекту землеустрою може бути лише невідповідність положень проекту землеустрою вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації.

6. Якщо всі документи зібрані та проект землеустрою розроблений правильно та погоджений протягом 14 днів, кадастровий реєстратор видає витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера.

7. З цим витягом та екземпляром проекту землеустрою (оригінал або ж засвідчена копія) необхідно звернутися до розпорядника земельної ділянки – сільської або міської ради або ж адміністрації. Вони затвердять проект і зареєструють в Міністерстві юстиції право власності. Після цього рада чи адміністрація приймає рішення про передачу у власність землі із зазначенням площі та її розташуванням.

8. Щоб отримати останній «довгоочікуваний» документ - свідоцтво про право власності на земельну ділянку, необхідно звернутися із заявою про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку до державного реєстратора або до реєстратора Держгеокадастру. Така реєстрація повинна відбутися протягом 5 робочих днів.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ?

Сама приватизація є безкоштовною, проте при зборі пакету необхідних документів Вам доведеться заплатити, зокрема, за розробку проекту землеустрою (приблизно до 10 000 грн.).

ЩО ПО ЧАСУ?

Приблизно, такий процес займає від шести місяців і до двох років. Але «счастливые часов не наблюдают»! А особливо, щасливі власники земельних ділянок!

Автор: помічник адвоката Яна Лавчи