Карантин як форс-мажор

20 / 03 / 2020

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України корона вірусу COVID-19» від 11.03.2020р. №211, з 12 березня по 3 квітня 2020 р. на усій території України установлено карантин.

17 березня 2020 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким доповнено перелік форс-мажорних обставин, визначених ч.2 ст. 14-1 ЗУ «Про торгово-промислові палати в Україні».

Відтепер, форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

Більше того, Протоколом засідання постійної комісії з питань ТЕБ та НС «Про запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID – 19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та введення обмежувальних заходів на території міста Києва» №12 від 17.03.2020р. були прийняті певні обмеження на території м. Києва, зокрема, для зменшення ризиків розповсюдженні інфекції (COVID-19).

Так, керівникам підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності та підпорядкування, розміщених на території міста Києва на період з 18.03.2020р. по 03.04.2020р. встановлено:

- прийняти відповідні рішення щодо можливого переведення працівників на певний період для виконання роботи, визначеної трудовим договором та відповідними посадовими інструкціями, вдома в режимі реального часу із застосуванням можливостей сучасних інформаційних технологій;

- заборонити з 00 год. 00 хв. 18 березня 2020 року до 3 квітня 2020 року проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних (в тому числі ярмаркових), релігійних, рекламних та інших) заходів, роботу підприємств ринкової мережі всіх форм власності, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

         Таким чином, наразі багато господарських зобов’язань під загрозою зриву через запроваджений карантин та пандемію COVID-19.

         Що ж робити, щоб не попасти на величезні  штрафні санкції перед своїм контрагентом за невиконання господарських зобов’язань?

         Звертаємо увагу, що найчастіше в договорах передбачений окремий розділ «Форс-мажорні обставини» або «Обставини непереборної сили». За загальним правилом, підтвердження наявності форс-мажорних обставин являється відповідний документ (сертифікат, довідка) Торгово-промислової палати, який отримується в порядку, встановленому Регламентом засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженого Рішенням Президії ТПП України від 18 грудня 2014 року № 44 (5) зі змінами та доповненнями, внесеними Рішенням Президії ТПП України від 26 квітня 2016 року №11 (6) (далі – Регламент).

         Для отримання такого документу в ТПП Регламент передбачає подання заяви за встановленою ТПП України формою про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) (Додатки №№ 1, 2, 3, 4 до Регламенту) подається за підписом керівника підприємства, організації та з відбитком печатки підприємства, або за його дорученням – довіреною особою.

У заяві, зокрема, зазначається, які саме зобов'язання за договором, контрактом, угодою та/або законом, нормативним актом не можуть бути виконані у встановлений термін внаслідок настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) з посиланням і наданням доказів таких обставин, початок їх виникнення і термін дії, які на думку Заявника унеможливили виконання цих зобов'язань у встановлений договором, контрактом, угодою та/або законом, нормативним актом термін та інші відповідні відомості.

Звертаємо увагу, що тягар доказування настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) покладений на Заявника. При цьому, Заявник повинен довести причинно-наслідковий зв’язок між обставиною/подією і неможливістю виконання ним своїх конкретних зобов’язань.

Крім того, для кожного зобов’язання необхідно отримувати окремий сертифікат ТПП, подаючи при цьому окремі заяви з окремим комплектом документів.

Прийнята заява підлягає розгляду ТПП залежно від складності й обсягу документів протягом семи робочих днів із дня звернення суб`єкта господарської діяльності та протягом двадцяти одного робочого дня - з дня звернення фізичної особи.

Таким чином, як бачимо, процедура отримання сертифікату ТПП не є простою.

Задля економії Вашого часу, а також можливості мінімізувати ризик відмови ТПП у видачі зазначеного документу, Адвокатська фірма Goro Legal пропонує свою допомогу в отриманні сертифікату ТПП.