Поради іноземним інвесторам при вкладеннях в Україну

23 / 08 / 2019

"All's Well That Ends Well"
Коли все добре, можна обійтися без юриста, не переживати з приводу вкладу в інвестиційний проект. Навпаки, коли з інвестиціями проблеми, коли суперечка або конфлікт, кусають собі лікті і шкодують, що не зробили превентивні заходи щодо захисту вкладень заздалегідь.

Маючи значний досвід в сфері вирішення судових спорів та адвокатських послуг, сформувався перелік простих, але ефективних (efficient) рад для іноземних інвесторів, які дозволять мінімізувати ризики і дадуть впевненість у правильності обраного інвестиційного сценарію. А в майбутньому адвокатам інвестора дозволять мати кращі позиції в суді або будь-якому іншому суперечці або конфлікті.

Вірне структурування бізнесу

Після досягнення домовленості з партнерами або прийняття рішення про вкладення, інвестор створює юридичну оболонку для бізнесу - корпоративну структуру. Вона повинна забезпечувати кожному з партнерів достатній рівень контролю за проектом, гарантувати досягнення цілей проекту, а також містити систему стримування і противаг.

Статут, корпоративний договір, безвідклична довіреність на управління корпоративними правами, договір довірчого управління часткою в підприємстві - все це інструменти, які слід використовувати при правильному і безпечному структуруванні.

Збудувавши правильну структуру, не забувайте про те, що необхідно контролювати її застосування і реалізацію. Цю функцію можна довірити корпоративного секретаря, який буде контролювати дотримання системи стримування і противаг.

Корпоративний договір

Застосування корпоративного договору підвищить захищеність учасників і надійність партнерства (проекту). Такий договір рекомендований, якщо ви:

  • міноритарний учасник;
  • мажоритарний учасник, але важливо утримати в складі суспільства міноритаріїв (в тому числі менеджмент з міноритарною часткою);
  • підписали понятійний документ, але є бажання його легалізувати, надати йому юридичну значимість;
  • хочете визначити долю компанії (своєї частки) в разі настання непередбачених подій;

Договір є обов'язковим якщо Ви:

  • в проекті зі складним учасником не є мажоритарним учасником;
  • міноритарій і розраховуєте вигідно продати свою частку основнимучаснику;
  • прагнете не допустити конкуренції між товариством та його учасником;
  • перебуваєте в суспільстві з розподілом часток 50/50;

Залучайте місцевих технічних експертів

Участь в проекті Сервейер (Surveyer), технічних консультантів дозволить адекватно оцінювати якість реалізації інвестиційного проекту, пов'язаного з нерухомістю, будівництвом і не тільки.

Однією з основних цілей - мінімізація ризиків замовника, пов'язаних з реалізацією тієї чи іншої концепції (проекту) в сфері нерухомості. Це дозволить контролювати замовника, генпідрядника, проектувальників та інших учасників інвестиційного проекту.

Режим іноземного інвестування

Іноземні інвестиції мають особливу захищеність. Якщо після інвестицій зміняться гарантії, передбачені Законом України «Про режим іноземного інвестування», то протягом десяти років з дня набрання чинності таким законодавством на вимогу іноземного інвестора застосовуються державні гарантії захисту іноземних інвестицій.

Крім того, в окремих випадках передбачено пільговий режим інвестиційної та іншої господарської діяльності.
Дотримуючись цих порад, впевнені що інвестування в Україні буде більш захищеним. У той же час кожен випадок особливий і вимагає індивідуального підходу. Хороший фундамент для будь-яких вкладень - довіра.

По матеріалам "KyivPost"

https://www.kyivpost.com/business/recommendations-on-investment-in-ukraine.html