Реєстрація ФОП в умовах карантину

20 / 05 / 2020

За даними інтернет-ресурсу «Опендатабот» (https://opendatabot.ua/), кількість нових фоп (фізичних осіб-підприємців) поступово починає зростати. У середині квітня кількість реєстрацій за тиждень становила близько 1,5 тисячі осіб, тоді як на минулому тижні вже зареєструвалося 3 839 підприємці. До карантину щотижня реєструвалося близько 5 тисяч підприємців. Тобто ми бачимо, як статистика реєстрацій ФОП поступово повертається до показників докарантинного періоду.

Переваги здійснення господарської діяльності як ФОП:

  • Легкість та швидкість реєстрації.
  • Можливість застосування та обрання спрощеної системи оподаткування (єдиний податок).
  • Менше податкове навантаження, у порівнянні зі створенням юридичної особи.
  • Спрощена фінансова звітність (легкість у веденні бухгалтерії).

Недоліки:

  • Ризик власним майном (ФОП несе відповідальність за боргами в межах усього свого майна).

Щодо законодавчих нововведень обов’язку мати реєстратор розрахункових операцій (РРО) для ФОП:

  • до 1 січня 2021 року – РРО не застосовуються, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.;
  • з 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року – РРО повинні застосовувати у сферах: реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет; реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; роздрібна торгівля вживаними товарами в магазинах; діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування;
  • з 01 квітня 2021 року всі ФОП - платники єдиного податку (2-4 груп) повинні мати РРО.

Якщо у вас виникла необхідність зареєструвати ФОП та Ви зіштовхнулися зі складнощами, пропонуємо звертатись до фахівців Адвокатської фірми «Горо Лігал», які Вам зможуть надати відповідну консультацію, та допоможуть швидко зареєструвати ФОП.

Автор: помічник адвоката Дмитро Гнатковський