Чого бояться рейдери на ринку землі?

22 / 05 / 2020

Міністерство юстиції України надало наступні рекомендації щодо того, як не стати жертвою рейдерів після відкриття ринку землі:

1. Документи. Заздалегідь подбайте про належне оформлення документів, що підтверджують право власності або інше речове право на земельну ділянку, а також про внесення таких відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Варто пересвідчитись, чи присвоєно Вашій земельній ділянці кадастровий номер, за допомогою якого на Публічній кадастровій карті можна знайти інформацію про

  • місцезнаходження,
  • цільове призначення ділянки, та в чиїй власності вона перебуває.

Якщо земельній ділянці на підставі державного акту кадастровий номер не присвоєно, потрібно звернутися до найближчого розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

2. Моніторинг. Перед укладенням договору купівлі-продажу земельної ділянки перевірте публічну інформацію про контрагента. Ознайомтесь із:

  • даними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань,
  • інформацією про наявність судових спорів за участю контрагента, а також відомостями в Єдиному реєстрі боржників.

3. Додаткові сервіси. Також Міністерство юстиції України рекомендує скористатися послугою моніторингового сервісу SMS-Маяк. Мовляв, це дозволить отримати миттєві повідомлення про зміну статусу будь-яких об’єктів нерухомого майна у Державному реєстрі прав.

А ще - зареєструватись у Державному аграрному реєстрі. Він працює за принципом автоматичної взаємодії з даними Державного земельного кадастру, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Єдиного державного реєстру тварин.

Ґрунтовна підготовка до укладення угоди – запорука її успіху та вдалого вирішення будь-яких конфліктних ситуацій, якщо такі виникнуть.