Особливості процедури повернення коштів з проблемних латвійських ABLV Банку і AS "PNB Banka"

Біла Яна
автор
09 / 12 / 2019

І. ABLV Банк

За офіційною інформацією прийом вимог кредиторів почався 18 червня 2018 року і до 18 вересня 2018 року був отриманий 98% вимог кредиторів.

Кредитори можуть подавати свої вимоги і після 18 вересня. В цьому випадку кредитор потрапить в іншу (наступну) чергу задоволення вимог, як це передбачено законом.

Для того, щоб Компанія мала шанс потрапити в другу кредиторську чергу, потрібно скласти річний звіт ( з укладенням присяжного аудитора про те, що підприємство відповідає SME - мікро , маленькому або середньому підприємству ).

Для цього буде потрібно аналіз щорічної  фінансової звітності компанії . Аудитор у своєму висновку аналізує не тільки фінансову звітність, а й інші критерії, передбачені нормативними актами Європейського Союзу. Важливо, щоб звітність аудитора була складено професійно.

NB!

Варто звернути увагу, що після отримання висновку аудиторів Банк висказав думку, що подібний висновок може давати тільки той  аудитор которії, який має практику в країні реєстрації Компанії . Однак ні один нормативний акт    такого требування НЕ містить , а значить така думка Банку є спірною і , швидше за все , неправочинною  (відповідно оспорімим в компетентних органах). Варто враховувати, що, потрапляючи в останню (сьому) чергу кредиторів, Компанія ризикує залишитися зовсім без виплат (з причини того, що в Банкі не буде достатньо активів).

Якщо Ваша компанія все ж була віднесена в останню чергу кредиторів, Ви маєте право це заперечити. Скарга про кредиторскі черги може бути подана у Комісію з ринків фінансів і капіталу , в компетентний надзорний орган , а також в суд загальної юрисдикції .

Перевірка AML ( anti-money laundering )

Після отримання всіх документів Банк почне перевірку AML всіх вкладників Банку. Першим етапом проведення перевірки є проходження підготовчої процедури. Підготовчою є процедура складання об'єктивного (незалежного) аналізу господарської діяльності компанії , що включає в себе всебічне дослідження діяльності до компанії , що передбачає комплексну перевірку істинного вигодонабувача до компанії , контрагентів до компанії , а також угод до компанії з метою їх аналізу на предмет відповідності вимогам нормативних актів в питаннях противодії легалізації грошових коштів та фінансування тероризму ( anti-money laundering ), а також в питанні порушення санкції .

Процедура схематично розбивається на такі фази:

Оцінка банківських (ABLV Bank ) виписок Клієнта .

Для  початкової оцінки складається список початкових питань Клієнту , на які Клієнт повинен надати розгорнуту інформацію ( в тому числі копії документів ).

Істинний вигодонабувач Клієнта .

  • Позначення менеджменту Клієнта, в тому числі і бенефіціара Клієнта;
  • Позначення фінансового стану менеджменту Клієнта, в тому числі і бенефіціара Клієнта;
  • Наявність судочинства у менеджменту Клієнта, в тому числі і бенефіціара Клієнта (аналіз предметності судочинства в разі їх наявності);
  • Публічно доступна інформація про клієнта.

Контрагенти Клієнта .

Аналіз контрагентів Клієнта:

  • предметність їх юрисдикції;
  • існування в даний момент ;
  • аналіз їх менеджменту;
  • господарської  діяльності ;
  • публічно доступна інформація про контрагентів Клієнта.

Угоди Клієнта .

  • аналіз угод Клієнта:
  • аналіз всіх виправдувальних документів Клієнта;
  • відповідність угод виписками Банківського рахунку;
  • статус виконання угод.

Спілкування з Клієнтом.

За аналізом наданої інформації та документів виявляються можливі ризики і Клієнту надаєтьсясписок додаткових питань.

 Процедуру повинні проводити спеціалізовані юристи, спеціалізовані фахівці в сфері Anti-money laundering (CAMS), при необхідності підключивши аудитора, податкових консультантів і бухгалтерію.

I І . AS "PNB Banka"

Рішенням суду Відземського передмістя Риги від 12 вересня 2019 року у цивільній справі № C30710019 AS "PNB Banka ", реєстраційний №40003072918, AS "PNB Banka " був оголошений неплатоспроможним, і суд постановив , що неплатоспроможність настала 12 вересня 2019 року . Адміністратором процесу неплатоспроможності AS "PNB Banka " затверджений Віго Крастіньш .

Для отримання гарантованої винагороди вимагається подати наступні документи:

- Документ, який підтверджує наіменування кредитора, юридичну форму і установа або правову реєстрацію:

  • Регістраціонний документ ;
  • Статут або установчий документ ( якщо по законам країни статут НЕ обов'язковий );
  • Довідка з реєстру підприємства ( якщо така відображає необхідні дані ).

- Документ, який підтверджує , що кредитора НЕ ліквідовано :

  • Certificate of good standing ( виданий не пізніше 30 днів до дати подачі банку);
  • Довідка з реєстру підприємства ( якщо така відображає необхідні дані).

Документ, який підтверджує правомочності представника кредитора , в тому числі Certificate of Incumbency ( виданий не пізніше 30 днів до дати подачі банку ).

Для подачі кредиторського вимоги буде необхідно подати раніше зазначені документи, а також додатково такі дані:

- документи, що підтверджують законне походження коштів, з детальним поясненням законності походження  грошових коштів

- Документи, які підтверджують, що клієнт має рахунок в іншій кредитній установі (довідка);

- Підтвердження про бенефіціара компанії;

- Фінансову звітність за 2018 рік і висновок сертифікованого аудитора.

NB!

Важливо розуміти, що вимоги до ABLV Bankа відрізняються від вимог до AS "PNB Banka " , тому що з огляду на зміну  до Закону прокредитних установах , кредиторські черзі розподіляються в іншому порядку і в разі з AS "PNB Banka " додатково необхідно розуміти, відкривався чи рахунок в AS "PNB Banka " :

  • у Латвії
  • у Філії Банку в другої країні ( вказати, в якій)
  • у представництві Банку в другій країні ( вказати , в якій ).

Порівнювати попередній  досвід ліквідації ABLV Bankа з ситуацією AS "PNB Banka " не було б повністю коректно. Кредитори ABLV Bankа (жоден) не отримали виплат взагалі, хоча недоступність до вкладів була встановлена 18.02.2018. Умови (положення закону) для потрапляння в другу кредиторську чергу у випадку з ABLV Bankа дуже жорсткі, але на данний момент прийняті зміни до законів , і вимоги стали ще більш суворими .Це обумовлено тим , що криза в банківській сфері пов'язана з політичними обставинами-поповненням державного бюджету . Беручи під увагу, що AS "PNB Banka " має проблему з ліквідністю, грошових коштів на задоволення всіх кредиторських вимог може НЕ вистачити і бажано докласти максимум зусилль, щоб бути віднесеним до другої кредиторську чергу.

Вимоги кредиторів і вимоги і інші претензії інших осіб до неплатоспроможного AS "PNB Banka " необхідно подавати адміністратору протягом 3 (трьох) місяців з дня публікації даного оголошення , тобто до 18 грудня 2019 року .