Як перейти від захисту до нападу в економічних кримінальних злочинах

14 / 09 / 2020

В умовах України здебільшого кримінальні провадження щодо економічних злочинів є не що інше, як спосіб безпосереднього тиску на бізнес. Навіть якщо немає складу злочину, державні органи можуть виявитися зацікавленими в ініціюванні відповідних кримінальних проваджень проти окремих осіб. Водночас не варто недооцінювати й вплив бізнес-партнерів на виникнення таких справ.

Справді, досить часто в економічних кримінальних провадженнях істинним замовником кримінального переслідування клієнта є його колишній, а іноді й діючий партнер, а орган досудового слідства – лише виконавець такого замовлення.

Цілі ініціатора переслідування бувають різні: одержання неправомірної вигоди для себе або третіх осіб, вплив на прийняття клієнтом якогось значущого рішення через тиск, захоплення становища на ринку й виведення з бізнесу конкурентів, виконання політичного замовлення.

Змиритися з тим, що клієнт понесе відповідальність за невчинені ним діяння, категорично не можна. Тому часто-густо від ролі захисника інтересів клієнта адвокату доводиться переходити в розряд нападаючого на опонента.

Як же ефективно реалізувати стратегію захисту в цьому разі? Про це читайте наші рекомендації далі.

  1. Передусім необхідно подати заяву про вчинення кримінального злочину. Дуже важливо на цьому етапі провести всю необхідну роботу, спрямовану на внесення відомостей за заявою до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі – ЄРДР), та отримати статус заявника. У зв'язку із цим нагадуємо, що згідно із ч. 1 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України) слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше ніж 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов'язаний унести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР.
  2. Обов'язково потрібно спробувати отримати статус потерпілого в кримінальному провадженні. Для цього необхідно довести заподіяння заявнику таким кримінальним правопорушенням моральної, фізичної чи майнової шкоди. Це можна зробити або безпосередньо в заяві про вчинення кримінального злочину, або в заяві про залучення заявника до провадження як потерпілого. Щоб не робити ту саму роботу двічі, рекомендуємо відразу описувати факт заподіяння та розмір майнової шкоди в заяві про вчинення кримінального злочину.
  3. Здійснювати постійний контроль за перебігом кримінального провадження за допомогою звернення до слідчого з клопотаннями, якими зобов'язувати орган досудового розслідування вести роботу з притягнення до кримінальної відповідальності опонуючої сторони. У разі бездіяльності й незаконних дій слідчого, прокурора їх неодмінно потрібно оскаржити, керуючись ст. 220ч. 6 ст. 223ст. 303 КПК України.
  4. За наявності підстав варто проводити роботу щодо зміни підслідності провадження, зважаючи при цьому на норми ст. ст. 216 і ст. 217 КПК України.
  5. Поняття розумних строків у кожного різне. Тому важливим кроком є також оскарження в судовому порядку недотримання розумних строків учинення певної слідчої дії або ухвалення процесуального рішення. Зверніть увагу, що особи, винні в недотриманні розумних строків, можуть бути притягнуті до відповідальності.
  6. Притягати опонента до кримінальної відповідальності можна, ґрунтуючись на наданні ним завідомо неправдивих відомостей і повідомленні неправдивої інформації про вчинення кримінального злочину. Водночас важливо отримати від органу досудового розслідування повідомлення опонента про підозру в учиненні ним кримінального злочину, а також звернутися з клопотанням про обрання запобіжного заходу.
  7. Одночасно з пунктом 6 потрібно зібрати докази (показання свідків, висновки експертизи, інші підтверджувальні документи тощо) про вчинення злочину саме особою – замовником кримінального переслідування клієнта. Додатково бажано зібрати підтвердження також корупційної змови опонента з органом досудового розслідування, заразом процесуально реагуючи на дії слідчого, прокурора шляхом подання скарг, відводів, ініціювання допитів слідчих у паралельних ініційованих вами кримінальних провадженнях.
  8. Не менш важливим інструментом є звернення з позовом про захист честі й гідності як до опонента, так і до тих слідчого, прокурора, які в клопотаннях до слідчого судді вказують про злочинну діяльність вашого клієнта.
  9. Четверта влада в нашому випадку відіграє також неабияку роль. Тому не забувайте активно розкривати й "підсвічувати" у ЗМІ протиправну діяльність опонента в межах наявного спору. Рекомендуємо надавати ЗМІ інформацію як про противника в особі замовника кримінального провадження, так і про лояльних до нього слідчих і прокурора.
  10. Якщо ваш клієнт є суб'єктом господарювання, використовуйте такий механізм захисту, як подання скарги до Ради бізнес-омбудсмена. Це ви можете зробити онлайн, заповнивши необхідну форму за посиланням: https://boi.org.ua/complaint/online/.
  11. Значну увагу необхідно приділити організації проведення експертиз, висновки яких підтверджуватимуть вашу позицію або спростовуватимуть позицію опонентів. Вибір виду експертизи, як і питань, що ставлять експерту, залежить від фактичних обставин справи. Наприклад, це може бути економічна, почеркознавча, будівельно-технічна, оціночна експертиза, також може стати в пригоді використання поліграфа.
  12. Окремо необхідно опрацювати питання витребування інформації та документів, які зможуть підтвердити законність позиції клієнта, детально продумати як сам список документів, так і органів/осіб, у яких ця інформація може перебувати.
  13. Трапляються ситуації, коли результат справи залежить від одного факту, однак належних, достатніх і допустимих доказів у клієнта немає. У цьому разі виходом може бути ініціювання цивільного/господарського/адміністративного процесу для встановлення юридично значущого факту.
  14. Неправомірні діяння органів досудового слідства можна й потрібно припиняти, у тому числі через подання позовів про компенсацію шкоди, заподіяної правоохоронними органами.
  15. Швидким і часто дієвим способом реагування на незаконне захоплення майна/бізнесу шляхом проведення неправомірних реєстраційних дій є подання скарги до Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації (Антирейдерська комісія). Вона ж може покарати недобросовісних реєстраторів і нотаріусів.
  16. Звернення по допомогу й за підтримкою до профільних асоціацій і посольств іноземних держав в Україні з метою привернення їхньої уваги до ситуації також дасть змогу надати процесу більшого розголосу та вивести його в законне річище.
  17. До Вищої ради правосуддя можуть бути оскаржені протиправні дії суддів, наприклад, порушення підсудності під час винесення ухвал, санкціонування проведення обшуків без достатніх підстав, незаконне застосування способів забезпечення кримінального провадження (арешту тощо).
  18. За наявності підстав адвокат може заявляти мотивовані відводи слідчому або прокурору.

Для чого все це? Чого можна досягти за рахунок грамотного контрнаступу?

  • Нейтралізувати свавілля стосовно клієнта.
  • Покарати за проведення незаконних дій.
  • Поліпшити переговорну позицію перед опонентом.
  • Закрити кримінальне провадження.
  • Не допустити відкриття нових кримінальних проваджень.

Ваша можлива дорожня карта:

  • сформувати групу з адвокатів із досвідом у кримінальних процесах;
  • забезпечити безпеку ключових фігурантів, ключових посадових осіб підприємства, уклавши договори з адвокатами;
  • знайти слабкі місця у "замовника" атаки на клієнта;
  • продумати план контрнаступальних заходів на опонента (замовника цькування клієнта), у тому числі наклавши арешти на спірні активи, подавши заяви про злочин, тощо;
  • привернути увагу громадськості та зробити процес незаконного переслідування більш публічним.

Ми впевнені, що саме ці рекомендації допоможуть вам досягти неабиякого успіху в захисті вашого клієнта в кримінальних провадженнях, підставою яких є надумане вчинення економічних злочинів.

За матеріалами "ЮРИСТ & ЗАКОН"