Перевірки у сфері праці – 2018

06 / 11 / 2018

З метою детінізації ринку праці у 2018 році значно збільшилась кількість перевірок щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

 Одним із чинників є прийняття ще 26 квітня 2017 року Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого Постановою КМУ №295, яким вводиться поняття «інспекційного відвідування», що може проводитись інспектором Держпраці без попередження роботодавця, а виключно з пред’явленням свого службового посвідчення. 

Розпорядженням КМУ від 05.09.2018р. №649-р, Кабмін доручив органам Держпраці, ДФС, ПФУ, Нацполіції, іншим центральним органам виконавчої влади провести за участю органів місцевого самоврядування починаючи з 5 жовтня 2018 р. комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.

Як зазначив голова Держпраці, першими під підозру потрапляють підприємства з мінімізацією кількості працюючих і фонду оплати праці. Тобто при виборі об'єкта перевірки контролюючі органи будуть враховувати вид і обсяг діяльності підприємства, чи було розширення діяльності, який валовий дохід, кількість площ оброблюваних сільгоспугідь, кількість ліцензій, касових апаратів тощо.

Також під підозру потраплять суб'єкти господарювання, у яких всі робітники постійно оформлені на мінімальну заробітну плату,оскільки уряд вже давно вимагає від підприємців офіційної виплати працівникам не «мінімалки», а середньої заробітної плати по Україні. Зацікавлять перевіряючих також підприємці, які укладають цивільно-правові договори з працівниками або працюють в умовах неповної зайнятості.

Суми штрафів:

  • Відсутність оформлення трудового договору – 111 690 грн. за кожного робітника
  • Оформлення рабітника на неповний робочий час – 111 690 грн. за кожного робітника
  • Виплата зарабітної плати без виплати налогів – 111 690 грн
  • Порушення встановлених сроків виплати зарабітної плати – 11 169 грн.
  • Недотримання мінімальних державних гарантій у виплаті праці – 37 230 грн. за кожного робітника
  • Недотримання встановлених законом гарантій та пільг робітникам, - 37 230 грн. за кожного робітника
  • Недопуск до проведення перевірки - 372 300 грн.

Проводити перевірку дотримання суб’єктом господарювання вимог чинного законодавства про працю мають право інспектори Держпраці та її територіальних органів, посадові особи органів місцевого самоврядування. З питань дотримання податкового законодавства в даній сфері роботодавців має право перевіряти також ДФС України. 

Інспектор має право проводити інспектування, якщо у нього є службове посвідчення (п. 9 Порядку). Форму посвідчення інспектора Держпраці Міністерство соціальної політики України затвердило наказом від 24.05.2017 № 866. Якщо у того, хто перевіряє, немає такого посвідчення або закінчився строк дії посвідчення чи воно взагалі не відповідає затвердженій формі, підприємство має право відмовити в допуску до перевірки.

Інформація про службові посвідчення інспекторів праці міститься на офіційному сайті Держпраці за посиланням: http://dsp.gov.ua/informatsiia-pro-sluzhbovi-posvidchennia-inspektoriv-pratsi/.

Єдиною законною підставою для спілкування з представниками Держпраці є службове посвідчення інспектора, яке перевірене на офіційному сайті Держпраці за посиланням, зазначеним вище. 

У випадку відсутності на сайті інформації про службове посвідчення інспектора Суб’єкт господарювання не повинен допускати такого до перевірки.

Крім того, інспекційне відвідування не може тривати більше 10 робочих днів (для суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва - двох робочих днів). Якщо така перевірка перевищує зазначені строки, то у відповідності до п.п.2 п.14 Порядку, суб’єкт господарювання має право не допускати інспекторів до перевірки.

Якщо не йдеться про порушення правил оформлення трудових відносин (пп. 2 п. 5 Порядку), інспектор може затребувати документи та пояснення з питань, що є підставою для контрольного заходу, і розглянути їх у приміщенні органу контролю, без відвідування роботодавця. Рішення про невиїзне інспектування ухвалює керівник органу контролю або його заступник. Рішення погоджують із роботодавцем (п. 15 Порядку).

Щодо планових перевірок територіальними органами Держпраці, то періодичність таких визначають Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці і визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), затверджені постановою КМУ від 28.04.2009 № 413. Те, як часто перевірятимуть підприємство, залежить від ступеня ризику його діяльності: високого — не частіше разу на два роки; середнього — не частіше разу на три роки; незначного — не частіше разу на п’ять років. Графік проведення планових перевірок Держпраці на поточний рік передбачений на офіційному сайті даного державного органу.

 Щодо органів ДФС України, то слід зазначити, що наслідком незадекларованої праці є несплата податків. Тому ДФС також проводить перевірки у даній сфері. Нормами Податкового кодексу України передбачено, що фактичні перевірки, які здійснюються без попередження особи, проводяться за наявності та/або отримання інформації від державних органів або органів місцевого самоврядування про можливі порушення законодавства, дотримання якого покладено на ДФС, у разі наявності та/або отримання в установленому порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів/зарплати без сплати податків, а також у разі виявлення за результатами попередньої перевірки порушень роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Основними та найпоширенішими підставами для проведення перевірки в сфері трудових відносин є:

  1. звернення фізичної особи (працівника) про порушення щодо неї законодавства про працю, зокрема, щодо оформлення трудових відносин;
  2. виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених у документах обов'язкової звітності, поданих суб'єктом господарювання; зокрема, йдеться про звітність, що стосується трудових відносин і загальнообов'язкового державного соціального страхування;
  3. неподання у встановлений законодавством термін суб'єктом господарювання документів обов'язкової звітності без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню таких документів;
  4. вимоги прокурора чи іншого державного органу, що має право вимагати здійснення певних дій щодо проведення перевірки органом Держпраці або ДФС України;
  5. перевірка виконання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення планових заходів органом державного нагляду (контролю) у сфері трудових відносин.

Алгоритм дій працівників підприємства при прибутті інспекторів Держпраці:

  •    невідкладно доповісти Роботодавцю про прихід інспектора;
  •    перевірити службове посвідчення інспектора на офіційному сайті Держпраці або ж за номером телефону Держпраці: 044 288 10 00;
  •    не допускати інспектора у разі:  відсутності службового посвідчення; якщо на офіційному веб-сайті Держпраці відсутні рішення Мінсоцполітики про форми службового посвідчення інспектора праці, акта, довідки, припису, вимоги, перелік питань, що підлягають інспектуванню; якщо строк проведення інспекційного відвідування перевищує строк 10 робочих днів (для суб'єктів мікропідприємництва та малого підприємництва - двох робочих днів);
  •    ні в якому разі працівники підприємства не повинні давати жодних пояснень до допуску інспектора до інспекційного відвідування;
  •    якщо інспектор Держпраці викликав Вас для надання пояснень, надавайте пояснення лише щодо виконання Вами трудових обов’язків і виключно в межах кола своїх повноважень.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дізнатися, чи знаходиться Ваша компания в зоні ризику, можна, заповнивши форму https://goo.gl/forms/nx90DtajbdkiIdks2

Ми проаналізуємо Ваші відповіді та надамо безкоштовну консультацію, чи є ризик у Вашого підприємства.

У питанні перевірок Держпраці ми надаємо наступні послуги:

  1. Підготовка інструкції для керівника та працівників стосовно порядку дій під час проведення перевірки
  2. Проведення тренінгу для працівників з даної теми
  3. Забезпечення юридичного супроводу перевірки
  4. Оскарження результатів перевірки у суді

Наші контакти

+38 044 383 18 57

+38 050 436 00 77

info@goro.in.ua