БУДІВНИЦТВО vs КАРАНТИН

13 / 04 / 2020

Як бути з будівництвом у нашій державі під час пандемії?

Потрібен зважений підхід: зупинити повністю неможливо, адже наслідки будуть складними і для суміжних галузей. Але й продовжувати в режимі ігнорування норм і рекомендацій МОЗ теж неправильно. Адже життя людини –  це пріоритет.

В Україні часто прийнято спиратися на передовий досвід європейських країн. Поки не будемо враховувати це, бо різний темп поширення захворювання, різний ступінь дотримання карантину. Суворе виконання всіх вимог і законів важливе на кожному етапі, в кожній галузі.

Відповідно до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року Кабінет Міністрів України постановив - з 12 березня 2020 року до 24 квітня 2020 року на всій території України запровадити карантин.

03 квітня 2020 року було оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 02.04.2020 року №255 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211».

Згідно з вказаним рішенням уряду, в Україні запроваджується низка додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, зокрема забороняється:

  • проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
  • роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

8 квітня 2020 року Кабінет Міністрів України оприлюднив Постанову №262 з поправками до постанови від 11 березня 2020 року №211, яка вносить зміни до режиму карантину.

Так, Постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2020 року №262, передбачено, що заборона на ведення діяльності під час карантину не поширюється на роботу суб’єктів господарювання, що пов’язані зокрема з такою діяльністю:

  • надання послуг хімчистки;
  • поштової та кур’єрської діяльності;
  • будівельних робіт;
  • робіт зі збирання і заготівлі відходів.

Разом з тим правку щодо дозволу роботи закладам торгівлі будівельними матеріалами прибрали з Постанови №262. Про це свідчить опублікований її варіант. Тож цей вид діяльності й далі під забороною.

Також варто зазначити, що повної зупинки на ринку новобудов не спостерігається і не передбачається, але по деяким об’єктам вже спостерігається зниження будівельної активності. Карантин – це виклик для ринку з непередбачуваними наслідками.

Для Міністерства розвитку громад та територій України напрям будівництва є одним із пріоритетних.

«Будівництво не можна ставити на паузу, адже це загальмує регіональний розвиток на декілька років, призведе до неможливості введення в експлуатацію вже розпочатих об’єктів інфраструктури, втрати робочих місць, негативного впливу на економіку та зростання соціальної напруги», – наголосив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

В умовах обмеженого попиту і зростання конкуренції між проектами компанії-забудовники повинні вжити серйозних заходів щодо забезпечення відділів продажу всіма необхідними засобами захисту, починаючи від медичних масок, антисептиків і закінчуючи вологим прибиранням офісу кілька разів на день і кварцуванням приміщень.

У той же час забудовники намагаються максимально убезпечити своїх співробітників і вимагають від них дотримання правил гігієни та безпеки (часте миття рук і носіння масок). Будівництва не зупинені, будівельні роботи продовжуються.

Оголошений карантин з цілком об’єктивних причин вплинув на рівень продажів. Але це тимчасове, ситуативне явище. У міру стабілізації ситуації в країні, інтерес до придбання житла на первинному ринку може збільшуватися.

Автор: юрист Тетяна Зубар