Ухвалено перше судове рішення про визнання фізичної особи банкрутом

Біла Яна
автор
13 / 04 / 2020

Нагадуємо, що в Україні діє Кодекс з процедур банкрутства, який містить інститут банкрутства, в тому числі, фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Так, 26.03.2020 року Господарський суд Запорізької області прийняв Постанову по справі № 908/3329/19, якою зокрема, встановив наступне.

Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Право на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство має  сам боржник.

Боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

  1. розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;
  2. боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов’язань упродовж двох місяців;
  3. ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення;
  4. існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

До складу грошових вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

В даному випадку сам боржник скористався даною можливістю та в заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржник зазначив про наявність своєї заборгованості перед ПАТ "КБ "Надра" у розмірі 932 183, 06 грн.

Боржником є юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов'язання, строк виконання яких настав.

До боржника - фізичної особи застосовуються такі судові процедури:

  • реструктуризація боргів боржника;
  • погашення боргів боржника.

Погашення боргів боржника - судова процедура у справі про неплатоспроможність фізичної особи, що застосовується з метою задоволення вимог кредиторів за рахунок реалізації майна банкрута, визнаного банкрутом.

Враховуючи досліджені судом обставини клопотання Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" було задоволено та визнано фізичну особу банкрутом