Інформуємо про перешкоду окремими особами законному будівництву за адресою вул. Лабораторна, 12 в м.Києві

16 / 04 / 2020

Адвокатська фірма «Goro Legal» юридично супроводжує процес будівництва житлового будинку за адресою – м. Київ, вул. Лабораторна, 12, зокрема представляє інтереси Муніципального академічного камерного хору «Київ».

Замовником будівництва зазначеного об’єкта виступає Товариство з обмеженою відповідальністю «Біономікс».

Будівництво за зазначеною адресою здійснюється генеральним підрядником ТОВ «Атмосфера інжиніринг сістемз», відповідно до дозволу про виконання будівельних робіт від 24.05.2019 року № IV 113191441191.

Зазначаємо, що з лютого 2020 року зазначене будівництво блокується. Кожного разу, коли з’являються або будівельники або будівельна техніка, група осіб в кількості від 5 до 15 осіб блокують під’їзди на будівництво, а іноді навіть і прилеглі вулиці.

Особи, які здійснюють незаконне блокування називаються жителями прилеглих будинків, хоча переважна частина сусідів ознайомившись з дозвільною документацією на будівництво жодним чином не перешкоджають будівництву, та активістами, щодо яких, як будівельники, так і працівники поліції, які за декілька місяців вже кількадесят разів були на зазначеній адресі, зазначають, що досить часто їх бачать на будівництвах у різних районах міста Києва.

Вбачаємо в їх діях порушення:

  • Ст. 127 КУпап – Порушення правил дорожнього руху пішоходами;
  • Ст. 139 КУпап – Створення перешкод для руху;
  • Ст. 173 КУпап – Дрібне хуліганство;
  • Ст. 185 КУпап – Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського;
  • Ст. 1851 КУпап – Порушення порядку. Організації і проведення зборів, мітингів;
  • Ст. 186 КУпап – Самоуправство.

Окрім того, склад дій зазначених осіб підпадає під склад злочинів передбачених кримінальним кодексом України:

  • Ст. 206 – Протидія законній господарській діяльності;
  • Ст. 279 – Блокування транспортних комунікацій.

Слід закцентувати увагу на тому, що 25 лютого 2020 року стався інцидент, коли 15 згуртованих осіб, в подібному одязі, попередньо домовившись налетіли на будівництво та почали його трощити. Незрозуміло - це була їх остаточна ціль, чи то охорона злякала, але в деякий момент, дана група осіб почала втікати. Залишився лише на деякий час активіст (який досить часто з’являється на будівництві, в суді щодо цього будівництва, на громадський слуханнях щодо цього будівництва, тощо), який знімав на відеокамеру телефону, вірогідно для звіту для когось, хто дані розбійні дії організував і керував ними.

Неодноразово були звернення до патрульної поліції та поліції з приводу даних порушень адміністративного порядку та кримінальних злочинів.

Здебільшого патрульні, що приїжджають проявляють бездіяльність. В подальшому дана бездіяльність оскаржується керівництву патрульних. Зокрема, як реакцію на таку скаргу була отримана відповідь № 5-2723/41/11/2/02-2020 рокувід 02.04.2020 року в якій зазначено, що доводу взяті до уваги, з  патрульними проведена роз’яснювальна робота, попереджено про дотримання службової дисципліни та про те, що в разі її не дотримання до них будуть застосовані заходи дисциплінарного впливу.

Результатом звернень до поліції, зокрема, стало кримінальне провадження № 12020100060000900 за ст. 356 КК України (самоправство). Досудове розслідування триває.

Необхідно відмітити, що особи, що блокуються будівництво, як на єдину належну підставу посилаються на припис Міністерства культури України, стосовно припинення будівельних робіт.

02.10.2019р. Міністерством культури України був винесений припис про припинення будівельних робіт. На даний припис Муніципальним академічним камерним хором «Київ» була написана відповідь.

01.11.2019р. Міністерством культури України був винесений акт про вчинення порушення законодавства про охорону культурної спадщини.

Після цього, припис та акт були оскаржені у судовому порядку (до Окружного адміністративного суду м. Києва).

Разом з відповідним позовом, про скасування припису, була подана заява про зупинення дії зазначеного припису до набрання законної сили остаточного рішення по даній справі (заява про забезпечення позову).

20.01.2020р. заява про забезпечення позову була задоволена відповідною ухвалою і дію припису було зупинено.

Відтак, на даний момент, припис від Мінкульта є зупиненим, а його вимоги – не діючими.

При цьому, серед осіб регулярно блокуючих будівництво майже завжди присутня особа, яка позиціонує себе, як «юрист» і, в силу професійних знань, повинна-б була-би знати  цю особливість процесуального законодавства, але такі знання явно не на користь осіб, що блокуються, тому вони просто не хочуть признавати дану законодавчу норму. 

Законних мотивацій щодо дій з блокування не існує.

 08 квітня 2020 року, орієнтовно з обіднього часу, за адресою будівництва сталося чергове блокування. Окрім блокування присутні особи почали бити по будівельному паркану, зав’язувати відкриваючі елементи на воротах та ставити об’ємні сторонні предмети під ворота для блокування їх відкриття. При цьому, коли охорона будівництва намагалася відсторонити такі предмети – їм чинилась перешкода за звучали погрози в тому, що будівництва тут не буде.

Будівельниками була викликана поліція, після приїзду якої долучилися дільничний та поліцейські з підрозділу превентивної діяльності. Поліцейським в котрий раз був наданий значний перелік документів дозвільного характеру (який вже десятки разів надавався поліції в таких випадках). 

Поліція декілька годин намагалася вгамувати ситуацію по блокуючим особам, але блокувальники жодним чином не реагували, чинили протидію поліції та при цьому порушували режим карантину, у своєму кількісному складі.

Після декількох годин таких протистоянь приїхали інші співробітники поліції, які в подальшому і доставили блокувальників до відділу поліції для встановлення осіб та складання протоколів.

Хотілося-б дещо зазначити стосовно особи, яка майже постійно присутня на заходах з блокування будівництва та інших заходах пов’язаних з цим будівництвом – Олександрі Навроцькій (згідно інформації з мережі інтернет).

 Слід закцентувати увагу на вищезгаданій Олександрі Навроцькій, яка, як була надана інформація і про що свідчать відеозаписи, що були оприлюднені в мережі «facebook» деякими ж з блокувальників,  з’явилась за зазначеною адресою задовго до моменту появ спецпризначенців.

В дійсності, вона приймала активну участь, вела діалоги з поліцією, фіксувала їх дані і ніяк не реагувала на багаторазові прохання припинити протиправні дії. При цьому, як зазначають присутні жодних натяків на погане самопочуття не демонструвалося.

Після того, як з’явився службовий транспорт поліції з посиленням, дана особа перейшла на інший бік вулиці і то, що почала зазначати, за її версією, вже відомо з її дописів в мережі інтернет.

Також слід відмітити що Олександра Навроцька неодноразово, за останні декілька місяців, присутня при блокуванні будівництва та на інших заходах пов’язаних з цим будівництвом (наприклад громадські слухання, судові засідання) і займає значну активну позицію у протидії будівництва, яке, як вже зазначалося, проходить з дотриманням всіх законодавчо встановлених вимог.

Даним інформативним приводом висловлюємо свою позицію в справедливому і об’єктивному висвітленні подій що відбуваються і закликаємо колег і громадськість дотримуватися цього принципу.

 

28.04.2020 за пару годин до затримання

 

 

На засіданні Київського адміністративного апеляційного суду у справі про це ж будівництві

 

участие в акции 25.02.2020