Якщо форс-мажор не передбачений в договорі

20 / 03 / 2020

В попередній статті ми описували ситуацію щодо звільнення сторони від відповідальності за невиконання господарських зобов’язань у випадку, якщо форс-мажорні обставини передбачені договором.

Однак, що ж робити, якщо в договорі відсутній розділ про обставини непереборної сили?

Стаття 617 Цивільного кодексу України встановлює, що особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Тобто, законодавцем передбачено можливість звільнення від відповідальності за невиконання чи порушення виконання певного зобов’язання за форс-мажорних обставин.

Водночас, не варто засмучуватись через те, що в договорі не передбачена процедура звільнення від відповідальності за таких обставинах. Адже і тут є свої плюси.

Зокрема, при відсутності погодженої сторонами процедури, відсутня і необхідність отримання сертифікату ТПП як доказу існування обставин непереборної сили. Відтак, сторона, яка не виконала/ неналежно виконала зобов’язання може прямо посилатись на відповідні акти влади.

Як ми уже зазначали раніше, такими актами на даний час є:

  • постанова Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України корона вірусу COVID-19» від 11.03.2020р. №211, якою з 12 березня по 3 квітня 2020 р. на усій території України установлено карантин;
  • Протокол засідання постійної комісії з питань ТЕБ та НС «Про запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID – 19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та введення обмежувальних заходів на території міста Києва» №12 від 17.03.2020р., яким запроваджено ряд обмежувальних заходів, тощо.

При цьому, не варто забувати, що сама вказівка на акт не є підставою звільнення від відповідальності за невиконання чи неналежне виконання зобов’язання. Причинно-наслідковий зв’язок між форс-мажорною обставиною та невиконанням зобов’язання в будь-якому разі необхідно вказувати.

Як висновок, зазначаємо, що у випадку відсутності в договорі процедури звільнення від відповідальності за невиконання чи неналежне виконання господарського зобов’язання при дії форс-мажорних обставин, про це необхідно повідомити свого контрагента з обгрунтуванням причино-наслідкового зв’язку неможливості виконати свої зобов’язання.

Компетентні спеціалісти Адвокатської фірми GORO legal допоможуть Вам у підготовці даного документу та врегулюванні правовідносин з контрагентом.